12 Mayıs 2022 Perşembe

SELAMA DAHA GÜZELİ İLE KARŞILIK VERMELİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنَ الصَّدَقَةِ أَنْ تُسَلِّمَ عَلَى النَّاسِ وَأَنْتَ مُنْطَلِقُ الْوَجْهِ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق سنيك ، إنسانلره كولر يوزله سلام ورمن ، بر صدقه در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Muhakkak senin, insanlara güler yüzle selam vermen, bir sadakadır.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  11   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SELAMA DAHA GÜZELİ İLE KARŞILIK VERMELİ

 

Selam vermek sünnet, selamı almak ise farzdır. Nisâ Sûresi’nin 86. âyet-i celîlesinde -meâlen-: “Ve size bir selam verildiği vakit, hemen ondan daha güzeli ile selamda bulununuz veya onu aynı ile iade ediniz.” buyurulmuştur.

Bu âyet-i celîlede selama, ya daha güzeli ile yahut misliyle cevap vermenin lâzım geldiği bildiriliyor. Cevabın daha güzel olması -eğer selam veren yalnızca “selâmün aleyküm” demişse-; “aleyküm selam” denildikten sonra devamına “ve rahmetullâhi” lafzının ilavesiyledir. Eğer selâm veren onu da söyledi ise “ve berekâtühû” ilave edilir. Böyle verilen selam ise, selamın (sevap kazanmak, insanlar arasında sevgiye sebep olmak gibi) faydalarının elde edilmesini ve devam etmesini talep etmektir.

Bir zât, Resûlullah Efendimize (s.a.v.) gelerek, “es-selâmü aleyküm” diye selâm verdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “ve aleykümü’s-selâm ve rahmetullâh” buyurdular. Diğer bir zât, “es-selâmü aleyküm ve rahmetullâhi” diye selâm verdi, ona: “ve aleykümü’s-selâm ve rahmetullâhi ve berekâtüh” buyurdular. Diğer bir zât geldi, “es-selâmü aleyküm ve rahmetullâhi ve berekâtüh” diye selam verdi. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “ve aleyküm” (söylediğinizin aynısı -yani Allâh’ın selamı, rahmeti ve bereketi- sizin üzerinize olsun) buyurarak o kimsenin selâmını aldılar. O zât, “Yâ Resûlallâh, niçin bana mukabeleyi diğerlerinden noksan yaptınız?” diye sorunca Fahr-i Âlem Efendimiz (s.a.v.), “Sen bize söyleyecek fazla bir kelâm bırakmadın, ben de sana söylediğinin misliyle mukabelede bulundum.” buyurdular.

Gayr-i müslimlerin selamlarını almakta beis yoktur, fakat onlara sadece “Ve aleyküm” demekle iktifa edilmelidir. Zira hadîs-i şerifte “Ehl-i Kitap, size selâm verdiğinde siz de ‘ve aleyküm’ dersiniz.” buyurulmuştur.

Selamlaşmada ve diğer husûslarda gayr-ı Müslimlere benzemekten sakınmalıdır. Denilmiştir ki: Hristiyanların selamlaşması eli ağza koyarak, Yahûdîlerinki parmak ile işaret ederek, Mecûsîlerinki eğilerektir. Bu hallerden sakınmalıdır. Zira hadîs-i şerîfte, “Bizden başkasına benzemeye yeltenen, bizden değildir.” buyurulmuştur.

Hicrî:  11  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder