25 Mayıs 2022 Çarşamba

MEKTÛBÂT-I İMÂM-I RABBÂNÎ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: تَفْتَرِقُ أُمَّتِي عَلَى ثَلَاثٍ وَسَبْعِينَ مِلَّةً كُلُّهُمْ فِي النَّارِ إِلَّا مِلَّةً وَاحِدَةً قَالُوا وَمَنْ هِيَ يَا رَسُولَ اللهِ قَالَ مَا أَنَا عَلَيْهِ وَأَصْحَابِي. (ت)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  ’’ أمتم ، يتمش اؤج فرقيا آيرلاجقدر . بر فرقادان باشقا هبسى جهنملكدر . ‘‘ آصحاب كرام , او بر فرقا حنكسى در ، يا رسول الله ؟ ، ديه سؤآل أدنجه ، بيغمبريمز ( صلى الله عليه وسلم ) ’’ بنم وآصحابمن يولونده اولانلردر .‘‘ بيوردولر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Ümmetim, yetmiş üç fırkaya ayrılacaktır. Bir fırkadan başka hepsi cehennemliktir.” Ashâb-ı Kirâm ‘O bir fırka hangisidir, yâ Resûlallâh?’ diye sual edince, Peygamberimiz (s.a.v.) “Benim ve ashâbımın yolunda olanlardır.” buyurdular.

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  24   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

MEKTÛBÂT-I İMÂM-I RABBÂNÎ

 

Mektûbât-ı Şerîfe, İmâm-ı Rabbânî Hazretlerinin (k.s.) en meşhur ve en çok okunan eseridir. Bu eser, muhtelif zamanlarda muhtelif kimselere gönderdiği mektupların, kendisi daha hayattayken mürîdleri tarafından bir araya toplanmasıyla meydana gelmiştir.

İmâm-ı Rabbânî Hazretleri, mektuplarını Farsça olarak yazmış, yalnız altı mektubu (1. cildin 21, 22…-26. mektuplarını) Arapça olarak kaleme almışlardır.

Mektûbât-ı Şerîfe üç cilt olup, 534 mektup vardır. Birinci cildi 1025 (M. 1616) senesinde mürîdlerinin meşhurlarından Yâr Muhammed Cedîd-i Bedahşî Talkânî tarafından toplanmıştır. Birinci ciltte 313 mektup bulunmaktadır.

Mektûbât’ın ikinci cildini ise İmâm-ı Rabbânî Hazretlerinin işareti ile 1028 (M. 1619) tarihinde mürîdlerinden Abdülhay bin Hâce Çâkerhisârî toplamıştır. İkinci ciltte 99 mektup bulunmaktadır.

Üçüncü cild, İmâm-ı Rabbânî Hazretlerinin mürîdlerinden Hâce Muhammed Hâşim Kişmî tarafından 1031 (M. 1622) tarihinde toplanmıştır. Bu ciltteki mektupların sayısının 113 olması düşünülmüştü. Ancak dördüncü cilt için kalan mektuplar ayrı bir cilt olacak kadar olmadığı için bu kalanlar da üçüncü cilde ilave edilmiş böylece üçüncü cildin mektup sayısı 122 olmuştur.

Mektûbât-ı Şerîfe, Müstakimzâde Süleyman Sadeddin Efendi tarafından 1745’te Farsça’dan Osmanlı Türkçesi’ne tercüme edilmiş ve 1853-1860 tarihlerinde basılmıştır.

Muhammed Murad Kazânî tarafından da “ed-Dürerü’l-Meknûnât” ismiyle Arapça’ya tercüme edilmiş ve 1899’da Mekke-i Mükerreme’de baskısı yapılmıştır. Bu tercümenin hazırlanmasında İkinci Abdülhamid Han Hazretlerinin büyük himmetleri olmuştur. Bu Arapça tercüme İstanbul’da ilk defa 1963 tarihinde basılmıştır. Fazilet Neşriyat tarafından hâlen basılmaktadır.

Silsile-i Sâdât’ın 28. halkası Şeyh Abdullah Dehlevî (k.s.) Hazretleri, bir gün talebeleriyle beraber Mektûbât-ı Şerîfe’yi mütâlaa ettikten sonra şöyle buyurmuşlardır: “Ümmetin bütün evliyâsının marifetleri, İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretlerinin sözlerinde toplanmıştır. Ona mahsus marifetler, hiçbir evliyânın sözünde bulunmamaktadır.”

Hicrî:  24  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder