14 Mayıs 2022 Cumartesi

HAYÂ, İMANDAN BİR ŞUBEDİR”

 


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ الدَّالَّ عَلَى الْخَيْرِ كَفَاعِلِهِ. (ت)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  إنسانلرين أن عابدى ، قرآن كريمى أك جوق اوقوياندر . عبادتن أن فضيلتليسى ده دعادر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Muhakkak hayra delâlet eden (vesile olan), onu yapan gibidir.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:  13   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

“HAYÂ, İMANDAN BİR ŞUBEDİR”

 

Silsile-i Sâdât’ın 28. halkası eş-Şeyh Abdullâh Dehlevî (k.s.) Hazretleri, bir sohbetlerinde şöyle buyurmuşlardır:

Hayâ üç kısımdır;

Birincisi: Kişinin, gizli ve açık bütün işlerini bilen ve gören Allâhü Teâlâ’dan hayâsı sebebiyle günahtan sakınmasıdır.

İkincisi: Kişinin, meleklerin görmesi sebebiyle onlardan hayâ ederek günahtan sakınmasıdır.

Üçüncüsü: Meleklerin, amelleri Resûlullâh’a arz etmeleri sebebiyle Resûlullah (s.a.v.) Efendimizden hayâ ederek günahtan sakınmasıdır.

O hâlde hangi kısmından olursa olsun hayâ, imandan bir şubedir.”

 

BESLENME: HEM İLAÇ HEM GIDA; YOĞURT

 

Yoğurt, suyu süzülmeden suyuyla birlikte yenmelidir. Çünkü vitaminlerin çoğu, yoğurdun suyundadır.

Yoğurt, sindirimi kolaylaştırıp, bağırsakların çalışmasına yardım eder. Hastalar ve zayıf bünyeliler için sütten daha besleyici ve hazmı kolaydır.

Bağırsaklardaki zararlı mikropların yaşamasına ve çoğalmasına mâni olur.

Yoğurt yemek bazı kimselerde uyku getirir. Uykudan önce yoğurt yemek, uykuya dalmak için faydalı olabilir.

Yoğurdu evinizde yapmak isterseniz;

Süt kaynatılacak tencere, evvela su ile çalkalanır, ardından içerisine süt konulur. Karıştırılarak kaynatıldıktan sonra üzeri örtülmeye müsait bir yere konulur. Sıcaklığı parmak dayanacak (yaklaşık 45) dereceye düştüğünde maya olarak bir litresine bir tatlı kaşığı oda sıcaklığındaki yoğurttan konulup bir kaşık ile karıştırılır. Kapakları kapatılır ve sıcak tutmak için örtü ile üzeri iyice örtülür. Mevsimin yaz veya kış olmasına yahut bulunduğu yerin soğuk veya sıcak olmasına bağlı olarak 5 ilâ 8 saat arasında mayalanır.

Süt, yoğurt olduğunda üzerindeki örtü açılır. 15-20 dk. kendi hâlinde soğumaya bırakılır. Yoğurt, oda sıcaklığına geldikten sonra dolapta muhafaza edilmelidir.

Hicrî:  13  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder