21 Mayıs 2022 Cumartesi

İLİM İÇİN UYKUYU TERK ETMEK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : نِعْمَ الْعَوْنُ عَلَى تَقْوَى اللهِ الْمَالُ. (ض)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  الله تعالى يه تقوى اوغرنده ( عصياندان صقنمق إيجن ) حارجانان مال ، ( كشيه ديننى قورومقده ) نه كوزل ياردمجيدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Allâhü Teâlâ’ya takvâ uğrunda (isyandan sakınmak için) harcanan mal, (kişiye dinini korumakta) ne güzel yardımcıdır.”

(Kuzâî, Müsnedü’ş-Şihâb)

Hicrî:  20   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

İLİM İÇİN UYKUYU TERK ETMEK

 

İmâm Muhammed bin Hasan eş-Şeybânî (rah.) geceleri uyumaz, dâima ilimle meşgul olurdu. Hırkasını çıkarır, öyle otururdu. Etrafında birçok kitap fasikülü olurdu. Bazen bu fasiküllerden birisini alır okur, sonra onu bırakır, diğerini alırdı. Uykusunu açmak için yanında bir tas su bulunurdu.

Kendisine “Niçin uyumuyorsun?” diye soranlara, “Müslümanlar, bize güvenerek uykuya dalmış ve ‘Bir müşkilimiz olursa o bizim için halleder’ derlerken, ben nasıl uyuyabilirim? Ben uyursam, din zâyi olur.” derdi.

 

DÖRT ASIRLIK DÂRÜŞŞİFA

 

Sultan İkinci Bâyezid Han, devletin ikinci payitahtı olan Edirne’de, müştemilatında dârüşşifa da bulunan külliye yaptırmıştır. Mimar Hayreddin’in idaresindeki külliyenin inşası, dört yıl sürmüş ve 1488’de tamamlanmıştır. Külliyenin içinde cami ile birlikte medrese, imaret, hamam ve dâruşşifa bulunur. Bu külliye ile birlikte Tunca Nehri üzerine bir de köprü yapılmıştır.

Dârüşşifa kısmı, altı köşeli düzendedir ve üzerini on iki kenar üzerine kurulu, on iki pencereli kubbe örtmektedir. Kubbenin hemen altındaki havuzdan fışkıran suyun yankılanan sesi, odalarda yatan hastaları huzura kavuşturmak ve iyileştirmek için kullanılır.

Edirne’yi ziyaret eden Evliya Çelebi, külliyeden “Orada bir dârüşşifa vardır ki dil ile tarif edilemez ve kalemler ile yazılamaz!” diye övgüyle bahseder. Hastalar, kemerli kubbenin etrafında olan gülistan, bağ ve bahçe içindeki binlerce kuşun cıvıltılarını dinlerler. Bahar mevsiminde yasemin, gül, karanfil, reyhan, lâle, sümbül gibi çiçeklerin güzel kokuları ile hastalar iyileştirilmeye çalışılırdı.

Külliyede akıl hastalarının tedavilerine büyük itina gösterilmiştir.

Dört yüz yıl boyunca hizmet veren dârüşşifa, Balkan Savaşları sonrasında da bir müddet hizmet vermeye devam etmiştir. Günümüzde müze olarak ziyaret edilmektedir.

(Yedikıta Dergisi, Sayı, 137)

Hicrî:  20  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder