7 Mayıs 2022 Cumartesi

DÎNÎ TABİRLERDEN: Şerîat ve Şer‘î Hükümler


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : فِعْلُ الْمَعْرُوفِ يَقِي مَصَارِعَ السُّوءِ. (هب)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  خير إشلمك ( إيلك يابمق ) ، كوتى حاللره دوشمكدن قورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Hayır işlemek (iyilik yapmak), kötü hâllere düşmekten korur.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  06   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

DÎNÎ TABİRLERDEN: Şerîat ve Şer‘î Hükümler

 

Şerîat, lügatte; apaçık yol demektir.

Istılahta; din manasına kullanıldığı gibi dinin ibadetlere, muâmelelere ait hükümlerine de denilir. Buna şer‘-i şerîf de denir. Şer‘î hükümler denilince üç kısım hüküm anlaşılır:

İtikâdî hükümler, amelî hükümler, ahlâkî hükümler.

Mesela; Hazret-i Allâh’ın birliğine, kazâ ve kadere inanmak birer itikâdî hükümdür. Bundan bahseden ilme, İlm-i Kelâm denir. İbadetlere, (alışveriş ve nikâh gibi) muamelelere dair olan hükümler, amelî hükümlerdendir. Bundan bahseden ilme, İlm-i Fıkıh denir. Kötü huyları terk edip ahlâkı güzelleştirmeye, güzel âdâb ile vasıflanmaya ve manevî mertebeler kazanmaya ait olan hükümler de ahlâkî hükümlerdendir. Bundan bahseden ilim de Tasavvuf’tur.

 

HIZIR VE KASIM GÜNLERİ

 

Halk arasında senenin günleri Hızır ve Kasım günleri olmak üzere ikiye ayrılırdı. Bu günler, takvimlerde gösterilmektedir. Hızır günleri 186 gün, Kasım günleri ise 179 gündür.

Miladî takvime göre 6 Mayıs ile 7 Kasım arasındaki günlere “Hızır” günleri; 8 Kasım ile 5 Mayıs arasındaki günlere de “Kasım” günleri denilir.

Eski gemiciler arasında şu darb-ı mesel meşhur idi:

(Kasım) altmışında yat, yetmişinde kalafat, sekseninde suya at, doksanında donat, yüzde yüz, Kasım yüz elli, yaz belli.”

Kalafat, geminin içine suyun geçmemesi için tahtaların aralarının, zift denilen kaynamış katran veya reçine ile doldurulma işidir.

Bu sözden, gemicilerin Kasım günlerinin altmışında teknelerini, gemilerini limana çekip istirahate geçtikleri, yetmişinde sudan çıkarıp tamir ve bakımlarını yaptıkları; sekseninde ise tekrar suya indirip hazırlıklarını tamamlayıp Kasım’ın yüzüncü gününde denize açıldıkları anlaşılıyor.

Hicrî:  06  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder