18 Mayıs 2022 Çarşamba

KÂMİL İNSAN OLMAK İÇİN GAYRET ETMELİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَا مَثَلُ الدُّنْيَا فِي الْآخِرَةِ إِلَّا مَثَلُ مَا يَجْعَلُ أَحَدُكُمْ إِصْبَعَهُ فِي الْيَمِّ فَلْيَنْظُرْ بِمَ يَرْجِعُ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  آخرته كوره دنيا ، آنجق سزدن برينزين بارماغنى دنزه دالدرماسنه بنزر . او كشى بارماغنين نه قادارجق بر صو إيله دونديكونه باقسين . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Âhirete göre dünya, ancak sizden birinizin parmağını denize daldırmasına benzer. O kişi, parmağının ne kadarcık bir su ile döndüğüne baksın.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  17   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

KÂMİL İNSAN OLMAK İÇİN GAYRET ETMELİ

 

Erzurumlu İbrahim Hakkı Hazretleri “İnsan, ilim ve marifetle ‘insân-ı kâmil’ mertebesine yükselir, cehâlet ve gafletle ise hayvan derecesine düşer.” diyerek kâmil insan olma meselesini şöyle izah etmektedir:

İnsanoğlunun hayvânî tabiatı ağır basarsa, hayvandan daha aşağı olur. Melekî tabiatı ağır basarsa, melekten daha üstün olur. Allâhü Teâlâ, Ahzâb Sûresi’nin 72. âyet-i kerîmesinde (meâlen): “Biz, o emaneti göklere, yere ve dağlara arzettik, onlar onu yüklenmeğe yanaşmadılar, ondan korktular da onu insan yüklendi…” buyurmaktadır. Bu mübarek âyette Cenâb-ı Hak, bir kısım dînî mükellefiyetleri, insanların kabul etmiş olduğunu beyan buyuruyor. Aynı sûrenin 73. âyet-i kerîmesinde de bu mükellefiyetlere riâyet etmeyenlerin cezalandırılacakları, bunlara riâyet eden iman ehlinin de ilâhî lütuflara nâil olacakları müjdelenmektedir. İnsanoğlu, “Ben, yeryüzünde bir halife yaratacağım” meâlindeki Bakara Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmesinde “halife” unvanıyla şereflenmiştir.

İnsanoğlu bazen, “…Onları, mahlûkatımızın birçoğundan cidden üstün kıldık” meâlindeki İsrâ Sûresi’nin 70. âyet-i kerîmesinin hitâbıyla şereflenir, bazen de: “Yeryüzünde fesat çıkaracak, orada kan dökecek mahluk mu yaratacaksın.” meâlindeki Bakara Sûresi’nin 30. âyet-i kerîmesinde olduğu gibi ayıplanır… Birinci fırka, İnfitâr Sûresi’nin “İyiler, muhakkak cennettedir” meâlindeki 13. âyet-i kerîmesiyle müjdelenirken, diğer zümrenin de “Kötüler muhakkak cehennemdedirler” meâlindeki 14. âyet-i kerimesiyle, mahvolacakları ve azâba uğrayacakları haber verilmiştir.

Şu hâlde, her akıllı insana yakışan en ehemmiyetli iş, birinci fırka içinde olmaktır. Bunun için de: “Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” meâlindeki Zâriyât Sûresi’nin, 56. âyet-i kerîmesi icabınca Allâh’a kulluk etmek ve “Kim, Allâh’ın kitabına ve Peygamberin sünnetine yapışırsa, muhakkak kopmayan sağlam bir ipe yapışmıştır” hadîs-i şerîfi icabınca, şerîatin sağlam ipine ve Resûlullâh’ın sünnet-i seniyyesine sarılmaya gayret etmek lâzımdır.

Hicrî:  17  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder