4 Mayıs 2022 Çarşamba

MÜMİN BAL ARISI GİBİDİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مَثَلَ الْمُؤْمِنِ لَكَمَثَلِ النَّحْلَةِ أَكَلَتْ طَيِّبًا وَوَضَعَتْ طَيِّبًا وَوَقَعَتْ فَلَمْ تَكْسِرْ وَلَمْ تُفْسِدْ. (حم)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر :  محقق ( كامل ) مؤن ، بال آرسنه بنزر . بال آرسى آنجق تمز اولانى ير وآنجق تمز اولانى ( بالى ) ورير ( إيمال أدر) . بر جيجكه قونديغى زمان ده قرب بوزماز ( ظرر ورمز ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “ Muhakkak (kâmil) mümin, bal arısına benzer. Bal arısı ancak temiz olanı yer ve ancak temiz olanı (balı) verir (imal eder). (Bir çiçeğe) konduğu zaman da kırıp bozmaz (zarar vermez).”

(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)

Hicrî:  03   Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

MÜMİN BAL ARISI GİBİDİR

 

İbn-i Mes’ûd (r.a.) buyurdu ki: “Bal, (bedendeki) bütün hastalıklara şifadır. Kur’ân-ı Kerîm de sadırlardaki hastalıklara şifadır. Binâenaleyh size iki şifayı tavsiye ederim; bal ve Kur’ân-ı Kerîm.”

Evliyâullahtan Hakîm-i Tirmizî (rah.) demiştir ki:

Bal, insan için şifadır. Çünkü arı, Allah için tezellül  eder (kendini Allâh’a karşı hor ve hakîr gösterir) ve itâat eder, bütün meyvelerin tatlısından, acısından, sevileninden, sevilmeyeninden alır da kendi arzusuna bakmaz. Bütün yaptıkları Allah içindir. Bu sebeple yaptığı bal da birçok hastalığa şifadır. Bunun gibi insan da Allâhü Teâlâ’nın emirlerine ihlâsla itaat edip nefsânî hevâ ve arzularını terk ederse sözleri hasta kalplere şifa olur.”

İmâm Kuşeyrî (rah.) dedi ki: Allâhü Teâlâ, her kıymetli şeyi, hakîr bir şey içinde gizlemiştir: İpeği, hayvanların en küçüklerinden olan kurtçukta; balı, uçan hayvanların en zayıflarından olan arıda; inciyi, deniz hayvanlarının çirkini olan istiridyede; altın, gümüş ve firuzeyi taş içinde. Bunlar gibi marifetini de müminlerin kalplerinde gizlemiştir ki onların kimisi isyankârdır, kimisi hata ehlidir, kimisi de marifetin kıymetini bilir.

 

MUTFAĞIMIZ: Hanımağa Çorbası (5 kişilik)

 

Malzemeler: 1 adet orta boy soğan, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 yemek kaşığı salça, 1 çay bardağı haşlanmış nohut, yarımşar çay bardağı haşlanmış yeşil mercimek, erişte ve tel şehriye, 1’er tatlı kaşığı pul biber, tuz ve nane, 1’er çay kaşığı kekik ve karabiber.

Yapılışı: Soğan, yemeklik doğranır ve tencereye alınarak, zeytinyağında, hafif pembeleşinceye kadar kavrulur. Daha sonra salça ilave edilir ve kokusu çıkana kadar kavrulur. Ardından 5-6 su bardağı su ilave edilerek kaynamaya bırakılır. Su kaynamadan az evvel erişte ve tel şehriye, kaynamaya başladıktan sonra nohut ve mercimek ilave edilir. Sonra baharatlar ve tuz eklenir, ocak kısık ateşe alınır. Arada karıştırılarak 10 dakika pişirilir. 5 dakika dinlendirilen çorba, arzuya göre üzerine (pul biber, kuru nane ve kekik vb. ile hazırlanan) tereyağlı sos dökülerek ikram edilir. Afiyet olsun.

Hicrî:  03  Şevval   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder