قَالَ اللهُ تَعَالَى : قُلْ اُوحِيَ اِلَيَّ اَنَّهُ اسْتَمَعَ نَفَرٌ مِنَ الْجِنِّ فَقَالُٓوا اِنَّا سَمِعْنَا قُرْاٰنًا عَجَبًا يَهْدِي اِلَى الرُّشْدِ فَاٰمَنَّا بِهِ وَلَنْ نُشْرِكَ بِرَبِّنَٓا اَحَدًا. (سورة الجن، ١-۲)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئالا ) : ( حبيبم ) ده كى بانه وحى اولندى ، شبهه يوقكى جنلردن بر طائفه ( قرآن كريمى ) دنلمشلر ودمشلركى ، ’ محقق بز ، عجائب ( إنسان كلامنه بنزه مين فوقلاده فصيح ) بر قرآن إشتدك كى او ، دوغرى يولا رهبرلك أديور ، آرتق بز اونه إيمان أتدك وربمزه هجبر كمسي اورتق طوطماياجاغز . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “ (Habîbim) de ki bana vahyolundu, şüphe yok ki cinlerden bir tâife (Kur’ân-ı Kerîm’i) dinlemişler ve demişler ki, ‘Muhakkak biz, acâib (insan kelamına benzemeyen fevkalâde fasih) bir Kur’ân işittik ki o, doğru yola rehberlik ediyor, artık biz ona iman ettik ve Rabb’imize hiç bir kimseyi ortak tutmayacağız.”
(Cin Sûresi, âyet 1-2)
Hicrî: 23 Şevval 1443 Fazilet Takvim
CİN TÂİFESİ
İnsanlardan başka akıl sahibi varlıklar üç kısımdır:
• Tamamı hayırlı olanlardır ki; meleklerdir. Yanlış iş yapmaz, insanı aldatmazlar, Allâh’ın emrinden çıkmazlar.
• Tamamı şerli olanlardır ki; şeytanlardır. İnsanı aldatır, şerre, fenalığa çalışırlar.
• Hayırlısı da şerlisi de olanlardır ki; cinlerdir. Allâhü Teâlâ, insanları yaratmadan evvel cinleri -ateşten- yaratmıştır.
Cinler hakkındaki bâtıl inanışlar birçok âyet-i kerîmede red ve iptal olunduğu gibi bilhâssa Cin Sûresi’nde de bildirilmiştir. Bu sûre-i celîlede; Cinler hakkındaki yanlış inanışların bâtıl olduğu, Kur’ân’ın onlar üzerindeki tesiri ve cinlerin her ne sûretle olursa olsun bir varlığı bulunmakla beraber onların da Müslümanı, kâfiri, iyisi ve kötüsü bulunduğu, bununla beraber Allâh’a karşı hiçbirinin hükmü olmayıp hepsinin âciz ve mesul olduğu ve hepsinin başına kıyametin kopacağı zikredilmiştir.
Hazret-i Allâh’a iman edenlerin, onların şerrinden korkmaması lâzımdır. Onların insana tasallut ve istilâları yine bazı insanların vasıtasıyla olabilmektedir. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) gönderilmesiyle cinler, cahiliyet ve fetret devrinde yaptıkları şeyleri yapamaz ve eskisi gibi ulaşmak istedikleri mevkilere ulaşamaz olmuşlardır. Bu mevkilerde kendilerini gözetleyen ve girmelerine meydan vermeyen parlak ateşlerle karşılanırlar, hâlâ fenalıklarında devam etmek isteyenlerin ise Allâh’ın kudretine karşı hiçbir hükümleri olmaz.
Cinler, Allâh’a iman edenlere hiçbir zarar veremez. Cinlerden iman etmeyenler helâk olup cehenneme odun olacaklardır. İman etmiş cinler ise fenalığa değil, hak ve doğruluğa hizmet ederler. Binâenaleyh, Allah’tan başkasına dua ve ibadet edilmemesi ve cinlerin gaybı bildiği zannedilerek aldanılmaması lâzımdır.
Şeytan’da bir cindir. Şeytanın insana düşman olduğunu bilip ona uymaktan, vesvesesine tâbi olmaktan sakınmalı, onun şerrinden “Eûzü billâhi mine’ş-şeytâni’r-racîm” diyerek Hz. Allâh’a sığınmalıdır.
Hicrî: 23 Şevval 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder