31 Mart 2022 Perşembe

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... وَأَقِيمُوا الصَّلَاةَ وَآتُوا الزَّكَاةَ وَأَقْرِضُوا اللهَ قَرْضًا حَسَنًا وَمَا تُقَدِّمُوا لِأَنْفُسِكُمْ مِنْ خَيْرٍ تَجِدُوهُ عِنْدَ اللهِ هُوَ خَيْرًا وَأَعْظَمَ أَجْرًا.... (سورة المزمل، ۲٠)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  نمازى دوغرى قلنز وزكاتى ورينز واللهه ( إيلريده ثوابنى آلمق أؤزه ره أؤدونج ورير كبى حير يولنده ) أؤدنج ورينز . جونكى كندى نفسنز إيجن خيردان هر نه تقديم أدر ( ورير ) سنز اونى . الله قطنده دها حيرلى ومكافاتجه دها بيوك اولرق بولورسونوز . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “… Namazı dosdoğru kılınız ve zekâtı veriniz ve Allâh’a (ileride sevabını almak üzere ödünç verir gibi hayır yolunda) ödünç veriniz. Çünkü kendi nefsiniz için hayırdan her ne takdim eder (verir)seniz onu, Allah katında daha hayırlı ve mükâfatça daha büyük olarak bulursunuz…”

(Müzzemmil Sûresi, âyet 20)

Hicrî:  28    Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

RAMAZÂN-I ŞERÎFTE TAVSİYE EDİLEN BAZI İBADETLER

 

Mübarek Ramazân-ı şerîf ayı, 11 ayın sultanıdır. Ümmet-i Muhammed’in ayıdır. Ramazan ayının evveli rahmete, ortası mağfirete, sonu da cehennemden âzâd olmaya vesiledir.

                Ramazân-ı şerîf ayı; gündüzleri oruçla, geceleri terâvih namazlarıyla ihyâ edilir.

                Ramazân-ı şerîf, Kur’ân ayıdır. Bu itibarla Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilen herkes, bu ayda Kur’ân-ı Kerîm’i hatmetmelidir. (Kur’ân-ı Kerîm okumasını bilmeyenler, bu ayı fırsat bilip öğrenmeye gayret etmelidirler.)

                Ramazân-ı şerîfin ilk akşamı, (Şabân-ı şerîfin son gününü Ramazan-ı şerîfin ilk gününe bağlayan gece) akşamla yatsı arasında “Yâ Rabbi, Ramazân-ı şerîf ile müşerref kıldığın için” diye niyet ederek iki rekât teşekkür namazı kılınır.

Fâtiha-i şerîfeden sonra birinci rekâtte bir “İnnâ a‘taynâ..”, ikinci rekâtte bir İhlâs-ı şerîf okunur.

Namazdan sonra; 70 istiğfâr-ı şerîf, 70 salevât-ı şerîfe (Salât-ı Münciye okumak efdaldir) okunup dua yapılır.

                Birinci on gün içinde, mümkünse tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                İkinci on gün içinde, mümkünse yine tesbih namazı kılınır ve hatm-i enbiyâ yapılır.

                Üçüncü on gün içinde ise tevbe-istiğfar, hatm-i enbiyâ ve 7 salât ve selâmdan sonra mümkünse hatm-i istiğfar yapılıp, (yâni 1001 defa, “Estağfirullâhe’l-Azîm ve etûbü ileyk” denildikten) sonra da 7 veya 70 salât ve selâm okunur, dua edilir.

                               İftara yakın “Allâhümme yâ vâsia’l-mağfirati, iğfirlî.”

                İftarda “Allâhümme leke sumtü ve bike âmentü ve aleyke tevekkeltü ve alâ rızkıke eftartü ve savme ğadin neveytü” ve “Zehebe’z-zameü vebtelleti’l-urûku ve sebete’l-ecru inşâallâhü teâlâ” duaları okunur.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  28  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder