29 Mart 2022 Salı

ŞÂBAN AYININ 27. GECESİNDE KILINACAK NAMAZ

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : بَلَغَنِي أَنَّ لُقْمَانَ عَلَيْهِ السَّلَامُ قَالَ لِابْنِهِ: لَيْسَ غِنًى كَصِحَّةٍ وَلَا نَعِيمٌ كَطِيبِ نَفْسٍ. (هب)‏

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  لقمان عليه السلام ، يك اوغلونا شويله نصيحت أتديكى بانا اولاشدى . صحت كبى زنكنلك ، كونول حضورى كبى نعمت يوقدر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Lokman aleyhisselâm’ın, oğluna şöyle nasihat ettiği bana ulaştı: Sıhhat gibi zenginlik, gönül huzuru gibi nimet yoktur.”

(Beyhakî, Şuabü’l-Îmân)

Hicrî:  26   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

ŞÂBAN AYININ 27. GECESİNDE KILINACAK NAMAZ

 

Şâbân-ı şerîf ayının 27. gecesi (bu akşam), akşam ile yatsı arasında iki rekât teşekkür namazı kılınır. Namazda Fâtiha-i şerîfe’den sonra, istenilen herhangi bir sûre okunur. Namaza “Yâ Rabbi, beni Resûl-i Zîşân Efendimizin ayının sonuna yaklaştırdın. Resûlullah Efendimizi (s.a.v.) ve mübarek ayını bana hem şefaatçi ve hem de şâhit eyle.” diye niyet edilip tekbir alınır.

Namazdan sonra; 70 defa İstiğfâr-ı şerîf: “Estağfirullâhe’l-azîm ve etûbü ileyk.”

100 defa da: “Allâhümme salli alâ rûh-i Muhammedin fi’l-ervâh ve salli alâ cesed-i Muhammedin fi’l-ecsâd ve salli alâ kabr-i Muhammedin fi’l-kubûr” salevât-ı şerîfesini okuyup, “Yâ Rabbi! Senin huzûr-ı sırr-ı ehadiyyetine ilticâ ediyorum” denir.

BESLENMEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Sağlıklı beslenme, sıhhat için çok mühimdir. Husûsiyle ileri yaşlarda görülen şişmanlık, diyabet, kalp-damar hastalıkları, kemik erimesi, felç, iskelet ve adale (kas) sistemi hastalıklarının sebebi, umumiyetle uygun olmayan beslenme usulleridir. Sağlıklı beslenmek için dikkat edilmesi gereken bazı husûslar şunlardır:

Sabah kahvaltısı -oruç tutanlar için sahur yemeği- ihmal edilmemelidir. Yağlı gıdalar nispeten daha az yenilmeli, yemeklerde daha çok, zeytinyağı tercih edilmelidir. Yemekler, daha sağlıklı olan haşlama veya fırında pişirme usûlleriyle yapılmalıdır.

Fazla kilo almamaya dikkat edilmeli, günlük olarak, yaşa uygun beden hareketleri ve yürüyüşler yapılmalıdır.

Kan şekerini hızlı bir şekilde yükselten şekerli ve unlu tatlılar yerine, hafif olan sütlü tatlılar tercih edilmelidir.

İmkânlar dâhilinde her gün mevsim sebze ve meyveleri, haftada 2-3 defa da kuru baklagil yemeği yenilmelidir.

Yemeklerde fazla tuz kullanılmamalıdır.

Günde 8-10 bardak su içilmelidir. Bununla birlikte ıhlamur, taze sıkılmış meyve suyu, ayran, çay ve çorba, sağlıklı beslenme için uygun içeceklerdir.

Hicrî:  26  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder