6 Mart 2022 Pazar

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİ’NDEN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَعَلَّمُوا الْعِلْمَ قَبْلَ أَنْ يُقْبَضَ فَإِنَّ قَبْضَ الْعِلْمِ قَبْضُ الْعُلَمَاءِ وَإِنَّ الْمُتَعَلِّمَ وَالْمُعَلِّمَ فِي الْأَجْرِ سَوَاءٌ. (ط)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  ( يريوزندن ) قالدرلمادان أؤنجه علمى أؤكرنينز . محقق علمين قالدرلماسى ، ( علميله عمل أدن حقيقى ) عالملرين قالدرلماسى ( وفاتلرى در ) . ومحقق علم أؤكرنن وأؤكرتن ، أجرده مساويدرلر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “(Yeryüzünden) kaldırılmadan önce ilmi öğreniniz. Muhakkak ilmin kaldırılması, (ilmiyle amel eden hakîkî) âlimlerin kaldırılması (vefatları)dır. Ve muhakkak ilim öğrenen ve öğreten, ecirde müsâvîdirler.”

(İmâm Mâlik, Muvattâ)

Hicrî:  03   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

PEYGAMBERİMİZİN (S.A.V.) VEDÂ HUTBESİ’NDEN

 

Ey insanlar! Sözümü iyi dinleyiniz! Bilmiyorum, belki bu seneden sonra sizinle burada ebediyyen bir daha buluşamayacağım.

Ey insanlar! Bu günleriniz nasıl mukaddes bir gün ise, bu aylarınız nasıl mukaddes bir ay ise, bu şehriniz (Mekke) nasıl mübarek bir şehir ise, canlarınız, mallarınız, ırzlarınız da böyle mukaddestir; her türlü taarruzdan korunmuştur.

Ashâbım! Yarın Rabb’inize kavuşacaksınız ve bugünkü her hâl ve hareketinizden muhakkak sorulacaksınız! Sakın benden sonra eski dalâletlere dönüp de birbirinizin boynunu vurmayınız! Bu vasiyetimi, burada bulunanlar, bulunmayanlara bildirsin! Olabilir ki bildirilen kimse, burada bulunup da işitenden daha iyi anlayarak muhafaza etmiş bulunur.

Ey insanlar! Kadınların haklarına riâyet etmenizi ve bu husûsta Allah’tan korkmanızı tavsiye ederim. Siz, kadınları, Allâh’ın emaneti olarak aldınız. Ve onların namuslarını Allah adına söz vererek helâl edindiniz! Sizin, kadınlar üzerinde hakkınız, onların da sizin üzerinizde hakları vardır

Ey Müminler! Size iki şey bırakıyorum ki siz onlara sımsıkı sarıldıkça yolunuzu hiç şaşırmazsınız. Onlar, Allâh’ın kitabı Kur’ân-ı Kerîm ve sünnetimdir. Müslüman, Müslüman’ın kardeşidir ve böylece bütün Müslümanlar kardeştirler.

Din kardeşinize ait olan herhangi bir hak -gönül hoşluğu ile kendisi vermiş olması müstesnâ- başkasına helâl değildir.

Ey insanlar! Yarın beni sizden soracaklar, ne dersiniz?” diye suâl ettiler. Ashâb-ı Kirâm: “Allâh’ın risâletini tebliğ ettin; risâlet vazifeni îfâ ettin, bize vasiyet ve nasihatte bulundun, diye şehâdet ederiz” dediler.

Resûl-i Ekrem sallallâhü aleyhi ve sellem, mübarek şehâdet parmağını göğe doğru kaldırdılar, sonra cemaat üzerine çevirip indirerek üç kere, ‘Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab! Şâhid ol yâ Rab!’ buyurdular.

Ey insanlar! Cenâb-ı Hakk’a hamd ve senâ, tekbir ve tehlilden sonra derim ki: Sizi, Allâh’ın kitabına bağlayan Peygamberinizin sözlerini iyi dinleyiniz ve ona itaat ediniz!”

Hicrî:  03  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder