20 Mart 2022 Pazar

ORUCUN TIBBEN FAYDASI

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : لِكُلِّ شَيْءٍ زَكَاةٌ وَزَكَاةُ الْجَسَدِ الصَّوْمُ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  هر شيئك بر زكاتى واردر . وجودون زكاتى ده اوروجدر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Her şeyin bir zekâtı vardır. Vücudun zekâtı da oruçtur.” (Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:  17   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

ORUCUN TIBBEN FAYDASI

 

Her uzvun bir çalışma zamanı, bir de istirahat zamanı olmalıdır. Eğer bir uzuv dinlenmeden çalışacak olursa yorulur ve yeniden güç kazanması zor olur. Binâenaleyh sıhhati korumak için oruç tutarak mideyi dinlendirmeli ve mideye zarar vermeyecek sûrette belirli zamanlarda yiyip içmelidir. Yenilip içilen şeyler de hazmı kolay ve faydası çok olan şeylerden olmalıdır.

İnsanın yediği değil, yeyip hazmettiği şey vücuda menfaat verir. Bu sebeple vakitsiz ve mide yorgun iken yenilen yemeğin hazmı güç ve vücuda zararı çoktur. İnsan, belirli bir müddet aç kalmakla biraz zayıflar ise de bundan aslâ zarar görmez. Perhiz, sebep olacağı zafiyet nispetinde mideyi dinlendirip yenilen ve içilen şeylerin hazmını kolaylaştırır. “Mide, her hastalığın evi; perhiz her devanın başıdır.” hadîs-i şerîfi bunu beyan eder.

Binâenaleyh, senede bir ay; Ramazan ayında gündüzleri oruç tutanların vücudu zayıflar ise de midesi istirahat eder. Bu sebeple hazım kuvvet kazanır ve vücut da az bir zamanda kendisini toparlar. Ancak iftar ve sahurda ağır; hazmı zor şeyler yenilmemeli, midenin bozulmamasına dikkat etmelidir.

Âlimler “Mîde tehî ten dürüst, kîse tehî din dürüst” demişlerdir.

(Mide boşsa ten, rahat ve sıhhatli olur, kese boşsa kişi kötü işler yapamaz, dini doğru ve dürüst olur.)

 

MUTFAĞIMIZ:…….Pâlûze (Meyveli Pelte)

 

Malzemeler: 4 su bardağı su, yarım su bardağı toz şeker, 2 yemek kaşığı gül suyu, yarım su bardağı taze sıkılmış meyve suyu (portakal, elma, nar vb.), 1 su bardağı buğday nişastası, 1 çorba kaşığı tereyağı.

Hazırlanışı: Evvela şeker ve su, bir tencerede karıştırılıp orta ateşte yanan ocağa alınır, şeker tamamen eriyinceye kadar karıştırılır. Şeker eriyince taze sıkılmış meyve suyu ve gül suyu ilave edilir. Kaynayınca, ocağın altı kısılır ve nişasta, bir miktar soğuk su ile karıştırılarak tencereye azar azar eklenir. 1-2 dk. aralıksız karıştırılır, ardından tereyağı ilave edilir. Muhallebi kıvamına gelince ocaktan alınarak kâselere konulur. Soğuyunca, üzeri arzuya göre meyve taneleri, ceviz veya tarçın ile süslenerek ikram edilir.

Hicrî:  17  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder