قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : اِسْمَحْ يُسْمَحْ لَكَ. (حم)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : ( إنسانلره قارشى ) مسامحلى ( قولايلاشترجى ) اول كى صنه ده ( دنياده وآخرتده ) مسامحه كوسترلسين . "
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “(İnsanlara karşı) müsâmahalı (kolaylaştırıcı) ol ki sana da (dünyada ve âhirette) müsâmaha gösterilsin.”
(Müsned-i Ahmed bin Hanbel)
Hicrî: 20 Şaban 1443 Fazilet Takvim
UHUD GAZÂSI (M. 625)
Bedir’de mağlup olan Mekke müşrikleri tekrar harp hazırlıklarına giriştiler. Bu mağlubiyetin acısını çıkarmak için üç bin kişiden müteşekkil bir ordu ile hicretin üçüncü senesi Şevval ayında, Medîne-i Münevvere’ye bir saatten az bir mesafede bulunan Uhud Dağı civarına geldiler.
Bunun üzerine Resûlullah (s.a.v.), Medine’de kalmak yahut Uhud’a çıkmak husûsunda ashâbı ile istişâre etti. Ashâb-ı Kirâm’dan bazıları düşmanın karşısına çıkmak için ısrar ettiler. Bunun üzerine İslâm ordusu da bin kişiden müteşekkil olarak Uhud’a doğru yöneldi. Bu bin kişiden üç yüzü münafıktı. Bir bahane ile ordudan ayrıldılar. Ashâb’dan elli zât da o civarda bir boğazın muhafazasına memur kılındı. Bir emir gelmedikçe oradan ayrılmamaları kendilerine tembih edilmişti.
Nihayet iki ordu çarpışmaya başladı. İslâm ordusunun galip geldiği görülünce boğaza muhafız tayin edilenler sevinçle yerlerinden ayrıldılar. Bunu farkeden müşrikler, tekrar döndüler, boğaz tarafından âni bir hücum yaptılar.
Ashâb-ı Kirâm’dan yetmiş kadar zât şehit oldu. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) muhterem amcası Hz. Hamza (r.a.) bu şehitlerdendi. Atılan bir taşla Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) yaralandı, azı dişlerinden birisi şehit edildi, miğferinin iki halkası mübarek yüzüne battı. Resûlullâh’ın (s.a.v.) etrafında Hz. Ebûbekir, Hz. Ali, Hz. Talha ve Hz. Sa’d (r.anhüm) gibi birkaç zât kaldı. O sırada, Müslümanlar arasında Peygamberimizin şehit edildiğine dair yalan bir haber yayıldı. Sonra Ashâb-ı Kirâm’dan biri “Resûlullah burada” diye çağırınca Müslümanlar bir araya toplandı. Resûlullah (s.a.v.) “Kardeşlerini müdafaa edene Allah rahmet etsin” buyurup maiyetindekilerle müşriklere hücum etti ve hepsini uzaklaştırdı.
Bu vesile ile düşmanın gücü kırılmış, muharebeden çekilmişlerdi. Müslümanlar da Medîne-i Münevvere’ye dönmüşlerdi. Uhud Gazvesi’nde çekilen bu sıkıntılar, Peygamber Efendimizin (s.a.v.) emrine itaat husûsunda gösterilen bir kusurun neticesidir. Bu hâller Ashâb-ı Kirâm için bir intibah (uyanma) dersi makamında bulunmuştur.
Hicrî: 20 Şaban 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder