28 Mart 2022 Pazartesi

ORUCUN HİKMETLERİNDEN


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كُلُّ عَمَلِ ابْنِ آدَمَ يُضَاعَفُ الْحَسَنَةُ عَشْرُ أَمْثَالِهَا إِلَى سَبْعِمِائَةِ ضِعْفٍ قَالَ اللهُ عَزَّ وَجَلَّ إِلَّا الصَّوْمَ فَإِنَّهُ لِي وَأَنَا أَجْزِي بِهِ يَدَعُ شَهْوَتَهُ وَطَعَامَهُ مِنْ أَجْلِي. (ن)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  آدم اوغلونون ( يابتغى ) هر عملى ( نين ثوابى ) قطلانر . بر حسنه نين قرشليغى ، اون مثلندن يدى يوز مثلنه قدار اولور . الله عز وجله شويله بيوردى . آنجق اوروج مستثنى ، جونكى اوروج بنم إيجندر واونون مكافاتنى آنجق بن وريرم . زيرى ( قلون ) شهوتنى ، يمسنى ، إجمسنى بنم إيجن ترك أدر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Âdemoğlunun (yaptığı) her ameli(nin sevabı) katlanır. Bir hasenenin karşılığı, on mislinden yedi yüz misline kadar olur. Allah Azze ve Celle şöyle buyurdu: Ancak oruç müstesnâ. Çünkü oruç benim içindir ve onun mükâfatını ancak ben veririm. Zira (kulum) şehvetini, yemesini, içmesini benim için terk eder.”

(Sünen-i Nesâî)

Hicrî:  24   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

ORUCUN HİKMETLERİNDEN

 

Ramazân-ı şerîf orucu, Hicret’ten bir buçuk sene sonra, Şâban ayının onunda Müslümanlara farz kılınmıştır. Orucun dînî, ahlâkî, sıhhî, ictimâî pek mühim birçok hikmet ve faydası vardır. Bazıları şunlardır:

              Oruç tutanlar, Allâhü Teâlâ’nın mukaddes bir emrine uydukları için takvâ mertebesine ulaşırlar.

              Oruç tutanlar, ahlâklarını düzeltmeye, güzelleştirmeye nâil olurlar. Çünkü oruç, şehveti kırar, nefsin fena meyillerini düzeltir, kalbi nurlandırır. Kalbin şefkat, incelik ve merhamet gibi nezih hislerini artırır.

              Oruç tutanlar, sıhhatlerini temin etmiş olurlar. Nitekim insan bedeni için, belli bir müddet perhiz yapmak, uzuvların dinlenmesi için bir ihtiyaçtır. Oruç tutan kişi de bir ay zarfında birtakım hastalıklardan kurtularak sıhhatini muhafaza altına almış olur. Nitekim bir hadîs-i şerîfte, “Oruç tutunuz ki sıhhatiniz devam etsin.” buyurulmuştur.

              Oruç tutanlar, ictimâî/sosyal hayata da hizmet etmiş olurlar. Oruçlu olan kimse, Allâh’ın emrine itaat eden, nehyinden sakınan bir kişi demektir. Bunun yanında, tam bir ay, imsâkten iftara kadar helal olan şeyleri bile terk eden bir kimse, haram olan şeylere de yaklaşmak istemez. Nitekim birçok Müslüman, böyle, bir ay devam eden rûhî bir perhiz sayesinde birtakım zararlı, gayr-ı meşrû alışkanlıklarını tamamen terke muvaffak olur.

Oruç ibadetinin, hikmet ve faydalarının nihayeti yoktur. Bu kudsî vazifenin verdiği manevî lezzet ise her şeyin üstündedir. Bir hadîs-i nebevîde şöyle buyuruldu: “Oruç tutan için iki sevinç vardır; iftar ettiğinde (orucunu tamama erdirip yemek içmek imkânına) kavuştuğu sevinç ve Rabb’inin huzuruna çıktığında (kavuşacağı yüksek derecelerden dolayı) sevinç.”

Cenâb-ı Hak bütün Müslümanlara, bu ulvî ibadetin feyzinden hakkıyla istifade edebilmeyi nasip eylesin. Âmin.

Hicrî:  24  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder