2 Mart 2022 Çarşamba

ŞÂH-I NAKŞİBEND (K.S.) HAZRETLERİNİN HELÂL LOKMA HASSASİYETİ

إِنَّ أَصْحَابَ النَّبِيِّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : قَالُوا يَا رَسُولَ اللهِ إِنَّا نَأْكُلُ وَلَا نَشْبَعُ قَالَ فَلَعَلَّكُمْ تَفْتَرِقُونَ قَالُوا نَعَمْ قَالَ فَاجْتَمِعُوا عَلَى طَعَامِكُمْ وَاذْكُرُوا اسْمَ اللهِ عَلَيْهِ يُبَارَكْ لَكُمْ فِيهِ. (د)

أصحاب كرام : ’’ يارسول الله !  :  ’’ يمك ييورز فقط دويميورز ‘‘ دهديلر . بيغمبريمز ( ﷺ ) اونلاره ، ’’ هرحالده آيرى آيرى ييورسونز ‘‘ بيورنجه ’’ أوت ‘‘ ده ديلر . بونون أؤزرينه ، ’’ أؤيليسه يمكينزين أترافنه طوبلاننز ( يمكى برلكده يينز ) وبسمله جكينز كى يمكينز بركتلى قلنسين . ‘‘ بيوردولر   . "

Ashâb-ı Kiram: “Yâ Resûlallah!: “Yemek yiyoruz fakat doymuyoruz” dediler. Peygamberimiz (s.a.v.) onlara, “Herhalde ayrı ayrı yiyorsunuz” buyurunca “Evet” dediler. Bunun üzerine, “Öyleyse yemeğinizin etrafına toplanınız (yemeği birlikte yiyiniz) ve besmele çekiniz ki yemeğiniz bereketli kılınsın.” buyurdular.

(Sünen-i Ebû Dâvud)

Hicrî:  29   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

ŞÂH-I NAKŞİBEND (K.S.) HAZRETLERİNİN HELÂL LOKMA HASSASİYETİ

 

Silsile-i Sâdât’ın on beşinci halkası Şâh-ı Nakşibend kuddise sirruh Hazretleri, yediklerinin ve içtiklerinin helâl olmasına çok ehemmiyet verirler ve bilhâssa haram şüphesi olan şeylerden kaçınma husûsunda ellerinden gelen gayreti esirgemezlerdi.

Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri, sohbet meclislerinde: “İbadet on kısımdır. Bunun dokuzu helâl talebinde olmak, bir kısmı ise diğer amellerdir.” meâlindeki hadîs-i şerîfi okurlar ve bu şekilde amel edilmesini emir ve işaret buyururlardı.

Yine Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri, “Sâlih ameller ve güzel fiiller ancak helâl lokma ile işlenebilir. O lokma da gaflet ile yenmemeli, bilakis kalp huzuru ile yenilmelidir.” buyurmuşlardır.

Buhârâ âlimlerinden biri, “Namazda kalp huzuru, ne ile elde edilir?” diye sordu. Şâh-ı Nakşibend (k.s.) Hazretleri: “Helâl yemek yenmeli ve yerken de Hazret-i Allâh’ın daima kendisini gördüğünü bilerek, bu şuurla teyakkuz hâlinde bulunmalıdır. Namaz dışındaki zamanlarda, abdest alırken ve iftitah tekbiri getirirken de tam bir dikkat içinde olunmalıdır. Böyle olunursa kalp huzuru elde edilir.” buyurmuşlardır.

 

ŞÂBÂN-I ŞERÎF

.

Şâbân-ı şerîf ayı, Resûlullah sallallâhü aleyhi ve sellem Efendimizin ayıdır. Bu itibarla bu ayda salevât-ı şerîfeye devam etmek lâzımdır. Yine mümkün oldukça istiğfar ve İhlâs-ı şerîf okumalı, teheccüd ve tesbîh namazları kılmalı ve hatm-i enbiyâ yapmalıdır

Şâbân-ı şerîf ayı şerefli, ulvî, berâta erdirici, ilâhî ihsâna kavuşturucu, müminlere rahmet, kâfirlere gazap olan ve ilâhî nûra nâil eden bir aydı

Bu ayın birinci gecesinde, yani yarın akşam namazından sonra, her rekâtte 1 Fâtiha-i şerîfe, 3 Âyetü’l-Kürsî ile bir tesbih namazı kılınır.

(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)

Hicrî:  29  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder