19 Mart 2022 Cumartesi

EVLAT HAKLARI


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : ثَلَاثُ دَعَوَاتٍ مُسْتَجَابَاتٌ لَا شَكَّ فِيهِنَّ دَعْوَةُ الْمَظْلُومِ وَدَعْوَةُ الْمُسَافِرِ وَدَعْوَةُ الْوَالِدِ لِوَلَدِهِ. (الجامع الصغير)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  أؤج دعا واردر كى قبول اولوناجاغنده شبهه يوقدر . مظلومون دعاسى ، مسافرين دعاسى وبابانين أولادنه دعاسى  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Üç dua vardır ki kabul olunacağında şüphe yoktur; Mazlumun duası, müsafirin duası ve babanın evladına duası.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:  16   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

EVLAT HAKLARI

 

Çocukların terbiyesinde anne ve babanın dikkat etmesi lâzım gelen bazı husûslar şunlardır:

                Dinimizin emrettiği doğruluk ve adalet gibi güzel edep ve terbiye, çocuğa verilmeli, çocuk hayırlı işleri yapmaya alıştırılmalıdır.

                Çocukların, ahlâkı bozuk kimselerle arkadaşlık etmesine mâni olunmalı, onlardan uzak durması temin edilmelidir. Çünkü küçük yaştaki çocuk, kolaylıkla şekil verilebilen balmumu gibidir.

                Çocuğa dinimizin güzel gördüğü işler daima güzel gösterilmeli; dinimizce kötü, hakîr görülen işler ve bunlara rıza göstermek de çirkin gösterilmelidir.

                Çocuğa, yeme ve içmeye aşırı düşkün olmaması öğretilmeli, yeme-içme husûsunda ölçülü hareket etme alışkanlığı kazandırılmalıdır.

                Çocuk, gündüzleri çok uyutulmamalıdır. Zira gündüz uykusu, insana tembellik verir.

                Çocuğa, gerek sözlerinde ve gerek işlerinde daima ağırbaşlı olmayı öğretmelidir.

                Çocuklara, kendi akranlarına karşı üstünlük taslamaması, onlara kaba davranmaması ve kötü söz söylememesi tenbih edilmelidir.

                                         Paraya düşkün olmaktan sakındırılmalıdır.

                Çocuklar akrabaları ile tanıştırılmalı, sıla-i rahme (yakınları ziyarete) alıştırılmalıdır.

                Dinimizin emirleri öğretilmeli, ibadetleri çocukla birlikte yaparak onu da en güzel şekilde yapmaya alıştırmalıdır.

Âlimler şöyle demişlerdir:

“İnsanın saadet sebeplerinden birisi de, kendisine henüz çocukluk devresinde iken dinin hükümlerini yerine getirme alışkanlığı kazandırılmasıdır. Bu çocuk, büyüyüp kendisine dinin emirlerini yapması bildirildiğinde onları kolayca kabullenir ve önceden alışmış olacağından vazifelerini yerine getirme husûsunda gayreti artar.”

Hicrî:  16  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder