4 Mart 2022 Cuma

SALEVÂT-I ŞERÎFENİN FAZİLETİ


 

قَالَ اللهُ تَعَالَى : ... اِنَّ اللهَ وَمَلٰٓئِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يَٓا اَيُّهَا الَّذِينَ اٰمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَسَلِّمُوا تَسْلِيمًا. (سورة الأحزاب، ٥٦)

الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) :  محققكى الله وملكلرى ، بيغمبر أؤزرينه صلوات إيله إكرام أدرلر . أى إيمان أدنلر ! سزده اونه تسليميتله صلوات وسلام كتيرين  . "

Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “Muhakkak ki Allah ve melekleri, Peygamber üzerine salevât ile ikram ederler. Ey iman edenler! Siz de ona teslimiyetle salevât ve selâm getirin.”

(Ahzâb Sûresi, âyet 56)

Hicrî:  01    Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SALEVÂT-I ŞERÎFENİN FAZİLETİ

 

Cömert kimselerin âdeti, dostlarına saygı gösterene itibar etmektir. Cenâb-ı Hak ise bütün her şeyin sahibi ve cömertlerin en cömerdidir. Habîbi ve peygamberi Muhammed Mustafa sallallâhü aleyhi ve sellem’e hürmet eden kimseye keremiyle muâmele edeceğinden şüphe yoktur.

Bir hadîs-i şerîfte de: “Kim bana bir salevât-ı şerîfe getirirse, Allâhü Teâlâ o kimseye on sevap yazar, on günahını siler ve cennetteki makamını on derece yükseltir.” buyrulmuştur.

Bu hadîs-i şerîfte şuna da işaret vardır: Ümmetinden olan herkesin ona salevât getirmeye devam ederek ve sünnet-i seniyyesine sarılarak Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e bir münasebet tesis etmesi lâzımdır. Her kim bir salevât-ı şerîfe getirip Fahr-i Âlem’e yaklaşırsa, Cenâb-ı Hak tarafından ona bu ameli sebebiyle on rahmet ulaşır, makamı on derece yükseltilir. Nitekim âyet-i celîlede de: “Her kim bir hasene (iyilik) ile gelirse ona on misli verilir…” (En’âm Sûresi, âyet 160) buyurulmuştur.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e salevât getirmek, ibadet olarak ve sevap kazanmamız için bize meşrû kılınmıştır. Zira Peygamberimizin hakkını ödememiz bizim için mümkün olmadığından ona ancak dua ile mukabele edebiliriz. Yoksa onun, bizim salâtımıza ihtiyacı yoktur. Nitekim Allâhü Teâlâ, kendisini zikretmemizi emretti ama Mevlâ’nın bizim zikrimize ihtiyacı yoktur. Bize rahmet etmesine vesile olması için onu zikrederiz.

En kısa salevât-ı şerîfe, “Allâhümme salli alâ seyyidinâ Muhammedin ve alâ âli seyyidina Muhammed.” demektir. Daha birçok salevât-ı şerîfe ve her birinin ayrı ayrı faziletleri vardır.

Salevât-ı şerîfedeki “Salli alâ Muhammed” sözü, “Dünyada onun şerîatini kuvvetlendirerek ismini ve âhirette de ümmetine şefaatçi kılarak şânını yüce kıl.” manasına gelir.

Hicrî:  01  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder