7 Mart 2022 Pazartesi

İÇKİ İÇEN ÖMRÜNÜ ZÂYİ EDER


 

نَهَى رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ عَنْ مَطْعَمَيْنِ : عَنِ الْجُلُوسِ عَلَى مَائِدَةٍ يُشْرَبُ عَلَيْهَا الْخَمْرُ وَأَنْ يَأْكُلَ الرَّجُلُ وَهُوَ مُنْبَطِحٌ عَلَى بَطْنِهِ. (د)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  ياننده شراب ( إجكى ) إيجلن سوفرايه اوطورمقدان وكشنين قرنى أؤزرينه اوزانمش اولديغى حالده يمك يمسندن  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem iki yemekten nehyetti (onları yasakladı): “Yanında şarap (içki) içilen sofraya oturmaktan ve kişinin karnı üzerine uzanmış olduğu hâlde yemek yemesinden.”

(Sünen-i Ebû Dâvûd)

Hicrî:  04   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

İÇKİ İÇEN ÖMRÜNÜ ZÂYİ EDER

 

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, sarhoşluk veren içkileri içmenin günahı ve kötülüğü hakkında buyurmuşlardır ki:

Şarap (içki), bütün kötülüklerin anasıdır. Kim onu içerse kırk gün namazı kabul olunmaz. Karnında şarap olduğu hâlde ölen kimse, câhiliye ölümü ile ölmüş olur.”

Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe iman eden, şarap (içki) içmesin. Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe iman eden, şarap (içki) içilen sofraya oturmasın. Allâhü Teâlâ’ya ve âhiret gününe iman eden, yanında mahremi bulunmayan yabancı bir kadınla yalnız başına kalmasın.”

Şarap içmekten sakın! Zira şarabın ağacı (olan asma), diğer ağaçların üstüne çıktığı gibi şarabın günahı da diğer bütün günahların üstüne çıkar.”

İlmin kaldırılması, cehâletin kökleşmesi, şarabın çok içilmesi, zinanın yayılması, kıyamet alâmetlerindendir.”

Hadîs-i şerîflerdeki şarap ifadesine, sarhoşluk veren bütün içkiler dâhildir.

Ebûbekr-i Sıddîk radıyallâhü anh, Ashâb-ı Kirâm’dan bir topluluk ile beraberlerken kendisine “Câhiliye devrinde hiç şarap (içki) içmiş miydiniz?” diye soruldu. O, “(İçmedim!) Şarap içmiş olmaktan Allâh’a sığınırım.” dedi. “Niçin içmediniz?” diye sorulunca da:

Ben o zaman da namusumu korur, malımı muhafaza ederdim. Kim şarap içerse ömrünü ve insanlığını zâyi etmiş olur.” dedi. Bu konuşmalar, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e ulaşınca, “Ebûbekir, iki defa sözünde sâdık oldu.” buyurdular.

Hazret-i Âişe radıyallâhü anhâ’dan da Hazret-i Ebûbekir radıyallâhü anh’ın, câhiliye devrinde de şarap içmediği rivâyet olunmuştur.

Hicrî:  04  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder