1 Mart 2022 Salı

ÜÇ MEZİYET: HİLİM, CÖMERTLİK, DİNE BAĞLILIK


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : خِيَارُ اُمَّتِى عُلَمَائُهَا وَخِيَارُ عُلَمَائِهَا حُلَمَائُهَا. (ض)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  أمتمن أك خيرليلرى ( علميله عمل أدن ) عالملريدر . عالملرينين ده أك خيرليلرى ، حليم ( يوموشق حويلى و مرحمتلى ) اولانلريدر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellembuyurdular: “Ümmetimin en hayırlıları (ilmiyle amel eden) âlimleridir. Âlimlerinin de en hayırlıları, halîm (yumuşak huylu ve merhametli) olanlarıdır.”

(Kuzâî, Şihâbü’l-Ahbâr)

Hicrî:  28   Recep   1443 Fazilet Takvim

 

ÜÇ MEZİYET: HİLİM, CÖMERTLİK, DİNE BAĞLILIK

 

İbn-i Cübeyr (v. 1217), seyâhatnâmesinde şöyle yazmıştır:

Selahaddin Eyyûbî, idaresi en güzel İslâm padişahlarından birisidir. Onun meclislerinde bulunmuş âlim bir zât, bir ilim meclisinde Sultan’ın üç meziyetini, onun üç sözünü naklederek (geçmiş zâtların yolunu takip ettiğini) şöyle anlattı:

Hilim; yumuşak huyluluk, Selahaddin Eyyûbî’nin huyu idi. Bir seferinde kendisine yapılan bir kusuru affetmiş ve demişti ki: ‘Bir kimsenin şahsıma karşı işlediği bir suçunu affetmek bana, onu cezalandırmaktan daha güzel gelir.’ Hilmin bu derecesi, hilmi ile meşhur olan Tâbiîn’den Ahnef bin Kays’ın yoludur.

Yine bir gün, geçmiş padişahların cömertliklerinden bahsedildi. Sultan dedi ki: ‘Benden bir şey umarak gelen kimseye bütün dünyayı versem, onu çok görmem. Hazinemdeki her şeyi boşaltsam, benden bir şeyler elde etmek için döktüğü dile (rica edip minnet etmesine), değmez.’ Bu da cömertlikte Harun Reşîd’in yoludur.

İtimâd ve itibar ettiği bir kişi, Selahaddin Eyyûbî’ye geldi. Aldıktan sonra kusuru ortaya çıkan bir deve sebebiyle, deveyi aldığı kişiden şikâyetçi oldu. Sultan ise ona dedi ki: ‘Benden senin için ne yapmamı bekliyorsun? Müslümanların, aralarında hüküm veren kâdıları var. Dinimizin adaleti, herkese ulaşmaktadır. Dinin emir ve yasakları herkesi bağlayıcıdır. Ben ancak şerîatın bir kulu ve hizmetçisiyim. Sen mahkemeye git, artık lehinde yahut aleyhinde adaletle hüküm verilir.’ Bu da adalette Hazret-i Ömer’in (r.a.) yoludur.”

 

ŞÂBAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Şâban ayı ictimâı, 2 Mart Çarşamba günü Türkiye saati ile 20.36’dadır. Ru’yet ise 3 Mart Perşembe günü Türkiye saati ile 8.49’dadır.

Hilâl’in görüldüğü yerler: Büyük Okyanus, Havai, Galapagos, Solomon Adaları, Avustralya Kıtası, Endonezya, Malezya, Singapur ve Sri Lanka. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 4 Mart Cuma günü de Şâban ayının 1. günüdür.

Hicrî:  28  Recep   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder