30 Mart 2022 Çarşamba

HELÂL KAZANÇ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ مِنَ الذُّنُوبِ ذَنُوبًا لَا تُكَفِّرُهَا الصَّلَاةُ وَلَا الصِّيَامُ وَلَا الْحَجُّ وَلَا الْعُمْرَةُ قَالُوا: فَمَا يُكَفِّرُهَا يَا رَسُولَ اللهِ؟ قَالَ الْهُمُومُ فِي طَلَبِ الْمَعِيشَةِ. (طس)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  محقق أؤيله كوناحلر واردركى ، اونلارى نه نماز ، نه اوروج ، نه حج ، نه ده عمره تمزلر ! ‘‘ ’’ ( آصحاب كرام ) اونلارى نه تمزلر ، يا رسول الله ! ‘‘ ده ديلر . ’’ ( هلال رزق إيجون ) معيشت يولنده جكيلن صقنطيلر . ‘‘ بيوردولر  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Muhakkak öyle günahlar vardır ki, onları ne namaz, ne oruç, ne hac, ne de umre temizler!” “(Ashâb-ı Kirâm,) onları ne temizler, yâ Resûlallâh!” dediler. “(Helâl rızık için) maîşet yolunda çekilen sıkıntılar.” buyurdular.

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Evsat)

Hicrî:  27   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

HELÂL KAZANÇ

 

Rızık, Allâhü Teâlâ’nın, hayat sahiplerine gıdalanmaları için verdiği ve onların da yediği şeylerdir. Lâkin insan, rızkını helâl veya haram yollardan hangisi ile kazanacağını, öz iradesi ile kendisi seçer. Allâhü Teâlâ da rızkı o yoldan verir. İşte bunun için, rızkını helâl yollardan talep etmeyip haram yiyenler, iradelerini kötüye kullandıklarından dolayı mesuldürler.

Müslümanın, malını çoğaltmak için değil de insanlara muhtaç olmamak için helâlinden rızık talebinde bulunması, ibadetlerden hemen sonra gelen bir farzdır. Peygamberler de (aleyhimüsselâm) bir sanat ile veya başka meşrû yollarla kazanç temin ederlerdi.

Rızık talebine sabah erken başlamak sünnettir. Resûlullah (s.a.v.) buyurmuşlardır ki: “Rızık talebine sabah erken başlayın. Çünkü sabahta bereket ve muvaffakiyet vardır.”

Rızık talep ederken, Allâhü Teâlâ’yı zikri ve âhiret işlerini unutturacak olan kazanç yollarına girmemeli, verâ nurunu söndürecek kadar hırslı olmamalıdır. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın insan için takdir ettiği rızık, hırs ile artmaz. Zira Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Muhakkak rızık, ecelinin kulu aradığı gibi (onu) arar (bulur).” buyurmuşlardır.

Allâhü Teâlâ, Mutaffifîn Sûresi’nin 1. âyet-i kerîmesinde şöyle buyurmuştur (meâlen): “Alışverişlerinde hile yapanların vay hâline!” Bir şey satarken veya satın alırken Müslümanı aldatmamalıdır. Kişi, doğru olsun, yalan olsun, malının satılması için yemin etmemelidir. Kazanca haram karıştırmamak için alışverişte aslâ hile yapmamalıdır. Satılan şeylerin ayıbını, müşteriden gizlememelidir.

 

RAMAZAN AYI İCTİMÂI, RU’YET VE BAŞLANGICI

 

Hicrî-Kamerî 1443 yılı Ramazan ayı ictimâı, 1 Nisan Cuma günü, Türkiye saati ile 09.25’tedir. Ru’yet ise 2 Nisan Cumartesi, Türkiye saati ile 00.20’dedir.

Hilâl’in görüldüğü yerler; ABD, Brezilya, Surinam, Uruguay, Paraguay, Kanada, Arjantin, Peru, Şili, Haiti, Küba, Havai ve Galapagos Adaları. Hilâl; Türkiye, Almanya, Avusturya ve Arap Yarımadası’ndan görülemeyecektir.

Hilâl’in görüldüğü günü takip eden 2 Nisan Cumartesi günü de Ramazan ayının 1. günüdür.

Hicrî:  27  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder