10 Mart 2022 Perşembe

CÂFER-İ SÂDIK (R.A.) HAZRETLERİNDEN HİKMETLER

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ كَانَ يُؤْمِنُ بِاللهِ وَالْيَوْمِ الْآخِرِ فَلْيَقُلْ خَيْرًا أَوْ لِيَصْمُتْ. (ق)

رسول الله  ( ﷺ ) بيوردولر  :  اللهه وآخرت كونونه إيمان أدن كمسه ، يا خير ( لى بر سوز ) سويلسين ويا صوصصون  . "

Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Allâh’a ve âhiret gününe iman eden kimse, ya hayır(lı bir söz) söylesin veya sussun.”

(Müttefekun Aleyh; Sahîh-i Buhârî ve Müslim)

Hicrî:  07   Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

CÂFER-İ SÂDIK (R.A.) HAZRETLERİNDEN HİKMETLER

 

              İyilik, ancak üç şeyle tam ve kâmil olur; iyilikte acele etmek, yaptığı iyiliği küçük görmek ve onu gizlemek.

                Dört şey vardır ki onların azı da çoktur; ateş, düşmanlık, fakirlik ve hastalık.

                Tevbeyi geciktirmek, aldanmaktır. Kulluk vazifelerini ihmal edip de Cenâb-ı Hakk’a mazeret öne sürmeye kalkışmak, helâk olma sebebidir. Günahta ısrara rağmen cezasının hemen başa gelmemesi Cenâb-ı Hakk’ın mühlet vermesidir. Cenâb-ı Hakk’ın böyle mühlet vermesine aldanıp da azâptan emniyette olduğunu düşünen kimse ise hüsrandadır.

                Bir kimse bir ayıp işleyince utanmıyorsa, yaşlandığı hâlde hatalarından dönmüyorsa, Hazret-i Allâh’tan sadece diliyle korkuyorsa, onda hayır yoktur.

                Cenâb-ı Hak, insanları dünyada tanınmaları için babalarına nispet etmiştir. Âhirette ise herkes, amellerinin karşılığını almak için ameliyle tanınacaktır.

                Hazret-i Allah, her kime bir nimet ihsan ederse onunla ailesini de menfaatlendirsin. Eğer böyle yapmazsa o nimetin elinden çıkmasından korkulur.

                Üç şey Müslümanın izzetini artırır; kendisine zulmedeni affetmek, kendisini mahrum bırakana vermek, akrabalık bağını kesenle alâka kurmak.

                Cimrilik, Hazret-i Allâh’ın, rızka kefil olduğuna sûizan beslemek demektir.

                Kâmil mümin öfkelendiğinde, öfkesi onu haktan/adâletten çıkarmaz. Bir şeyden razı ve hoşnut olduğunda ise bu rızası onu bâtıla düşürmez.

                Hangi mümin, din kardeşlerini sevindirirse, Hazret-i Allah, o topluluğun sevincinden bir melek yaratır. Bu melek, Allâhü Teâlâ’yı hamd ve tesbîh ile meşgul olur. O mümin, tabuta konulduğunda bu melek yanına gelir ve der ki: “Bugün ben sana arkadaş olup seni yalnız bırakmayacağım. Kabir suâline çekilirken sana telkinde bulunup cevap vermene yardımcı olacağım. Kıyamet günü karşılaştığın her sıkıntılı yerde yanında bulunacağım. Rabb’inin huzurunda sana şefaatçi olup cennetteki makamını da göstereceğim.”

Hicrî:  07  Şaban   1443 Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder