8 Kasım 2021 Pazartesi

SABAH NAMAZINDA İSFÂR YAPMANIN FAZİLETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ يَسَّرَ عَلَى مُعْسِرٍ يَسَّرَ اللهُ عَلَيْهِ فِي الدُّنْيَا وَالْآخِرَةِ. (م)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  هر كيم ، صقنطى ده اولان بر شحصه قولايلق كوستريرسه ، الله تعالى ده او كمسيه دنياده وآخرتده قولايلق إحسان بيورور . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Her kim, sıkıntıda olan bir şahsa kolaylık gösterirse, Allâhü Teâlâ da o kimseye dünyada ve âhirette kolaylık ihsân buyurur.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   03   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SABAH NAMAZINDA İSFÂR YAPMANIN FAZİLETİ

 

Farz namazları ilk vaktinde kılmak efdaldir. Ancak (Hanefî Mezheb’inde) erkekler için sabah namazının isfârı müstehabdır.

İsfâr: Sabah namazını, gecenin karanlığının dağılıp, ortalığın aydınlandığı vakte tehir etmektir. Bu beklemenin derecesi öyle olmalıdır ki eğer namaz bozulursa en az sünnet olan kıraat ile tekrardan kılacak kadar bir vakit kalmalıdır.

Hadîs-i şerîfte, “Fecir’de (sabah namazında) isfâr yapınız, muhakkak bunda büyük bir ecir vardır.” buyrulmuştur.

İsfâr yapmakta, cemaatin çok olması gibi bir fazilet de vardır. Sabah namazı böyle isfâr edilerek geç kılınır ise uykusu ağır olanlar ve hâli zayıf olanlar dahi cemâate yetişebilirler. Cemaatı çoğaltacak olan hâl, cemaatı azaltacak hâlden elbette efdaldir.

 

MUTFAĞIMIZ….Salçalı Köfte

 

Malzemeler: Yarım kg kıyma, 1 adet soğan, 2 dilim bayat ekmek içi, 1 adet yumurta, yarım bağ maydanoz, 1 yemek kaşığı domates salçası, 2 adet orta boy patates, 1 yemek kaşığı zeytinyağı, 2 bardak su, 1’er çay kaşığı tuz ve karabiber.

Yapılışı: Bir kapta kıyma, rendelenmiş soğan, ekmek içi, yumurta, tuz, karabiber ve ince kıyılmış maydanoz iyice karıştırılıp yoğrulur. Yoğurulan bu malzemelerden, uzun ve yassı parmak köfteler yapılır. Daha sonra az yağ ile tavada, renkleri hafif dönünceye kadar pişirilir. Patatesler 5 dakika haşlanır ve suyu süzülerek yemeklik doğranır.

Salça, ayrı bir tencerede 1 yemek kaşığı zeytinyağıyla, kokusu çıkana kadar kavrulur. Patatesler ve hafif pişirilmiş olan köfteler eklenerek 1-2 defa karıştırılır. Daha sonra üzerini geçecek kadar su ilave edilerek, kısık ateşte 5-10 dakika kaynatılır.

Hicrî:   03   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder