6 Kasım 2021 Cumartesi

GÜZEL AHLÂKIN BAŞI HAYÂDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ لَا يَسْتَحْيِ مِنَ النَّاسِ لَا يَسْتَحْيِ مِنَ اللهِ. (طس)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  إنسانلردان حياأتمين ، الله تعالى دان حيا أتمز . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   İnsanlardan hayâ etmeyen, Allâhü Teâlâ’dan da hayâ etmez.”

(Taberânî, el-Mu‘cemü’l-Evsat)

Hicrî:   01   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

GÜZEL AHLÂKIN BAŞI HAYÂDIR

 

Hayâ, kabahat işlemek korkusundan veya güzel bir şeyi terk etmek korkusundan veyahut halk tarafından ayıplanma korkusundan dolayı, nefsin sıkılması ve utanma hissidir. Hayâ, insanın fıtratında bulunan güzel amelleri işlemeye, kötü fiilleri terk etmeye sevk eden tabiî bir sıfattır.

Bazı müfessirler, A‘raf Sûresi’nin 26. âyet-i kerîmesinde zikredilen “Takvâ elbisesi, daha hayırlıdır.” nazm-ı kerîmini, hayâ ile tefsir etmişlerdir. Yani “Maddî ve manevî fenalıktan ve zarardan korunmak için giyilen hayâ ve haşyet (Allah korkusu) elbisesi yok mu? İşte o tamamen hayırdır.” demektir.

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, bir gün Ensar’dan bir kişinin yanına uğramıştı. O zât, kardeşine; “Çok utangaçsın, hattâ bu utangaçlığın sana zarar veriyor (yani bu kadar utangaç olma).” şeklinde nasihat verdiğini görünce; “Bırak onu. Çünkü hayâ, imandandır.” buyurdular.

Ebû Saîd (r.a.), “Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), bütün insanlardan daha hayâlı idi. Bir şey hoşuna gitmediği zaman, biz bunu mübarek yüzlerinden anlardık.” demiştir.

Süleyman aleyhisselâm şöyle buyurmuştur: “Hayâ, imanın nizamıdır. Nizam bozulduğu zaman, nizamın içerisinde bulunduğu şey olan kâmil iman da bozulur.”

Bu hususta Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de şöyle buyurdular: “Muhakkak ki insanların, önceki Peygamberlerin sözlerinden ilk idrak ettikleri-kavuştukları söz, ‘Utanmıyorsan, dilediğini yap.’ sözüdür.”

Hazret-i Âişe (r.anhâ); “Güzel huyların başı, hayâdır” buyurdular.

Bir hadîs-i şerîfte de “Muhakkak her dinin (müntesiplerinin) kendisiyle tanındıkları bir ahlâkı vardır. İslâm’ın ahlâkı da hayâdır.” buyurulmuştur.

Hicrî:   01   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder