قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ أَحَبَّ عِبَادِ اللهِ إِلَى اللهِ أَنْصَحُهُمْ لِعِبَادِهِ. (فيض)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : محقق اللهيك قللارنيك الله تعالى يه أك سوكلسى ، اونون قللارنه أك جوق نصيحت أدنيدر . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Muhakkak Allâh’ın kullarının Allâhü Teâlâ’ya en sevgilisi, O’nun kullarına en çok nasihat edenidir.”
(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)
Hicrî: 08 Rebiulahir 1443 Fazilet Takvim
EŞ-ŞEYH MAZHAR ÎŞÂN CÂN-I CÂNÂN (K.S.)
Silsile-i Sâdât’ın otuz birinci halkası olan Mazhar Îşân Cân-ı Cânân (k.s.) Hazretleri, Ahmed Saîd (k.s.) Hazretlerinin en küçük oğludur. 3 Cemâziyelevvel 1248 (M. 1832) senesinde Delhi’de dünyaya geldi. Dedesi Şeyh Ebû Saîd (k.s.), ona Mazhar-ı Muhammed ismini vermiştir.
Dedesi, bu torununu çok sever ve “Yakında bu çocuğun şanı yüce, feyzi umûmî olacak.” buyururlardı. Dedesi bu sözleri söylediğinde Muhammed Mazhar Hazretleri henüz bir yaşındaydı. Muhammed Mazhar Hazretleri, “Ben, bu hâli bekledim. Bu hâl, tam otuz üç sene sonra zuhûr etti.” buyurdular.
Dokuz yaşında Kur’ân-ı Kerîm’i ezberledi; babasından Sarf-Nahiv gibi âlet ilimlerini öğrenip dinî ve tasavvufî eserleri okudu. Tarîkat-ı Aliyye’yi, daha küçük yaşta iken babasından aldı. Yirmi iki yaşında iken zâhirî ve bâtınî ilimleri tahsîl edip bitirdi ve icâzet aldı.
Haremeyn-i Şerîfeyn’i ziyaret şevki arttığından, babasından ziyaret için izin aldı ve ziyarete gitti. Seyyid-i Kâinat Efendimiz (s.a.v.) tarafından çeşitli inâyet ve kerâmetlere mazhar oldu. Maksadına kavuşmuş ve memnun olarak babasının hizmetine; Delhi’ye döndü. Daha sonra, Delhi’de meydana gelen hadiseler -iç karışıklıklar- üzerine, babasıyla beraber Haremeyn-i Şerîfeyn’e hicret ettiler. Bazen Mekke-i Mükerreme’de, bazen Tâif’te, bazen de Medîne-i Münevvere’de irşâda devam ettiler. Babasının vefatından sonra, yirmi dokuz yaşında irşâd makâmına geçti.
Allâhü Teâlâ’nın fazlı ve kendi gayretiyle Medîne-i Münevvere’de, Bâbü’l-Bakî’de üç katlı bir medrese yaptırdı. İçinde beş bin cild kitabı bulunan bir kütüphane ve yetmiş odalı bir tekke vardı.
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretlerinin Mektûbât’ını Arapça’ya tercüme eden Muhammed Murad Kazânî, Muhammed Mazhar (k.s.) Hazretlerinin mürîdlerindendir.
Muhammed Mazhar (k.s.) Hazretleri, 12 Muharrem 1301 (M. 1883) senesinde âhirete irtihâl ettiler. Cennetü’l-Bakî‘de babası Ahmed Saîd (k.s.) Hazretlerinin kabri yanına defnolundu.
(Silsiletü’z-Zeheb, Fazilet Neşriyat)
Hicrî: 08 Rebiulahir 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder