عَنْ عَائِشَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ كَانَ النَّبِيُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : يُعْجِبُهُ التَّيَمُّنُ فِي تَنَعُّلِهِ وَتَرَجُّلِهِ وَطُهُورِهِ وَفِي شَأْنِهِ كُلِّهِ. (خ)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : بيغمبر أفندمز صلى الله عليه وسلم ، آياقبى كيمكده ، صاجنى صقالنى طرامقده ، عبدس آلمقده ( حاصل خيرلى ) بتون حصوصلرده صاغدان باشلامقدان حوشلانردى . "
Âişe-i Sıddîka (r.anhâ)’dan rivâyet olundu, o dedi ki: “ Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, ayakkabı giymekte, saçını sakalını taramakta, abdest almakta, (hâsılı hayırlı) bütün hususlarda sağdan başlamaktan hoşlanırdı.”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 27 Rebiulevvel 1443 Fazilet Takvim
HAZRET-İ HAFSÂ RADIYALLÂHÜ ANHÂ
Müminlerin annelerinden, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in pâk zevcelerinden biri de Hz. Hafsa radıyallâhü anhâ validemizdir. 605 yılında Mekke-i Mükerreme’de dünyaya gelmiştir. Hz. Hafsa, Ömeru’l-Fârûk (r.a.)’ın kızı olup annesi Zeyneb binti Maz‘ûn’dur.
Hz. Hafsa (r. anhâ), ilk eşi Huneys bin Huzâfe (r.a.) ile Medîne-i Münevvere’ye hicret etmiştir. Huneys (r.a.), Bedir Harbi’nde yaralanmış, gazâdan dönüldüğü sıralarda vefat etmiştir.
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem, Hazret-i Hafsa ile hicretin 3. senesinde evlenmişlerdir. Cebrâil aleyhisselâm, Peygamber Efendimiz’e (s.a.v.), Hz. Hafsa (r. anhâ) hakkında: “Muhakkak o, çok oruç tutanlardan ve çok namaz kılanlardandır. Ve muhakkak o, cennette de senin zevcendir.” buyurmuştur.
Hz. Hafsâ’ya, Resûlullah Efendimiz’in yatağının nasıl olduğu soruldu. O, şu cevabı verdi:
“Resûlullâh’ın yatağı, ikiye katlanmış bir Arap abasıydı. Onun üzerinde uyurdu. Bir gece, ‘Şu abayı dörde katlayayım da Resûlullah için daha yumuşak olsun’ dedim ve abayı dörde katladım. Böylece onun üzerinde uyudu, sabahladığında:
‘Bu gece bana nasıl bir yatak serdiniz?’ diye sordu. Biz de: ‘Her geceki yatağındır. Ancak bu gece, onu, iki kat değil, dört kat yaparak sermiştik ki, sizin için daha yumuşak olsun.’ dedik.
‘Onu eski hâline getirin.’ buyurdular.”
Hz. Hafsâ (r. anhâ), Ashâb-ı Kirâm’ın fakîhlerindendir, Peygamber Efendimiz’den (s.a.v.) 60 hadîs-i şerîf rivâyet etmiş, kendisinden de Sahâbe ve Tâbiîn’den birçok zât rivâyette bulunmuştur.
Hz. Muâviye’nin (r.a.) hilâfeti zamanında hicretin 45. senesinde, 60 yaşında, Medîne-i Münevvere’de vefat etmiş ve Baki‘ kabristanına defnedilmiştir. (radıyallâhü anhâ)
Hicrî: 27 Rebiulevvel 1443 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder