26 Kasım 2021 Cuma

İLMİHÂL: HADESTEN TAHÂRET


عَنْ أُمِّ سَلَمَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا قَالَتْ : ذَاقَ طَعْمَ الْإِيمَانِ مَنْ رَضِيَ بِاللهِ رَبًّا وَبِالْإِسْلَامِ دِينًا وَبِمُحَمَّدٍ رَسُولًا. (م)

أُمِّ سَلَمَةَ رَضِيَ اللهُ عَنْهَا والده مزدن روايت اولندى ، او شويله ده دى :  راب اولرق اللهى ، دين اولرق إسلامى وبيغمبر اولرق محمدى ( ﷺ ) قبول أديب راضى اولان ، إيمانيك لزتنى طاطمشدر . "

Ümmü Seleme (r. anhâ) validemizden rivâyet olundu; o şöyle dedi:   Rab olarak Allâh’ı, din olarak İslâm’ı ve peygamber olarak Muhammed’i (s.a.v.) kabul edip razı olan, imanın lezzetini tatmıştır.”

(Sahîh-i Müslim)

Hicrî:   20   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

İLMİHÂL: HADESTEN TAHÂRET

 

Namazın şartlarından birincisi hadesten tahârettir. Hades iki kısımdır:

Küçük hades: Abdesti olmamaktır.

Büyük hades: Cünüp olmak, kadınların lohusa veya hayızlı (aybaşı hâli) olmasıdır. Kadın olsun erkek olsun; namaz kılacak kimselerin abdestsiz ise abdest alması, cünüp ise gusletmesi şarttır. Kadınların lohusalık ve aybaşı hâllerinden sonra da gusletmeleri farzdır.

Abdest, belli âzâları usûlüne göre yıkamaktan ve meshetmekten ibâret dînî bir temizliktir. Abdestsiz bir kimse namaz kılamaz, Kâbe’yi tavaf edemez, Kur’ân-ı Kerîm’e dokunamaz.

Abdestin Farzları: Yüzünü yıkamak, Kollarını (dirsekleriyle beraber) yıkamak, Başının dörtte birini meshetmek, yani elini su ile ıslatarak başına sürmek, Ayaklarını (topuklarıyla beraber) yıkamak.

Gusül, cünüplükten, hayız ve nifastan çıkmak için bütün vücudu ağzın ve burnun içi ile birlikte yıkamaktır. Gusül, cinsî münâsebet ve ihtilâm sebebiyle, bir de hayız ve nifasın bitmesiyle îcâp eder.

Guslün farzları üçtür: Ağıza su vermek, burna su vermek, bütün bedeni yıkamak.

Guslün sünnetleri şöyledir: 1. Niyet etmek, 2. Besmele çekmek, 3. Önce avret mahallini yıkamak, 4. Başına, sonra sağ omuzuna, daha sonra sol omuzuna üçer defa su dökmek ve her defasında vücudu ovmak.

Dişler arasında yemek artığı varsa ihtiyâtlı olan onu çıkarmaktır. Burun içinde kurumuş kirin altına su ulaştırmak ve ağzı tamamen yıkamak lâzımdır. Ancak oruçlu, orucunu korumak için ağza ve burna su vermekte mübâlağa etmez.

Guslü namaz vaktine kadar geciktirmekte günah yoktur. Ancak eli ve ağzı yıkamadan yeyip içmek mekruhtur. Gusül gerektiği hâlde mescide girmek, bir âyetin tamamını okumak veya eli ile tutmak ve mushafa eliyle dokunmak câiz değildir.

Cuma namazı ve bayram namazları için gusül abdesti almak da sünnettir.

Hicrî:   20   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder