22 Kasım 2021 Pazartesi

EDEP NUMÛNELERİ

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَكْرِمُوا أَوْلَادَكُمْ وَأَحْسِنُوا أَدَبَهُمْ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  جوجقلرينزه إكرامده بولونون و ( اونلريك ) تربيه لرينى كوزل يابيك . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Çocuklarınıza ikramda bulunun ve (onların) terbiyelerini güzel yapın.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   15   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

EDEP NUMÛNELERİ

 

Edep; akıl ve şerîate muvâfık hâl ve hareketlerdir. Diğer bir tarifle, kişiyi güzele ve övgüye lâyık olan şeye yönlendiren, utanılacak hâle düşmekten koruyan güzel ahlâktır.

Edep, zâhirin ve bâtının yani hem için ve hem dışın güzelleşmesi, güzel ahlâkla bezenmesidir. Edep, kulda ancak güzel ahlâkın kemâle ermesi ile tamamlanır.

Bütün edebler, Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’den alınmıştır. Çünkü o, bütün zâhirî ve bâtınî edepleri kendisinde toplamıştır.

Hikmet ehli bir zât demiştir ki: “İlim; edep ile öğrenilir, amel; ilim ile sâlih olur, hikmete de ancak amel ile ulaşılır.”

Seriyyü’s-Sekatî rahimehullâh dedi ki: “Bir gün mihrapta ayağımı uzatmış hâlde oturuyordum. Bu sırada ‘Hükümdarların huzurunda böyle oturabilir misin?’ diye nidâ olundu. ‘Yemin olsun ki bir daha ayaklarımı uzatarak oturmayacağım.’ dedim.” Seriyyü’s-Sekatî Hazretleri, vefat edinceye kadar gece ve gündüz ayaklarını bir daha uzatmamıştır.

Şam âlimlerinden Burhâneddin Bikâî’ye (rah.) bir adam gelerek kendisine ilim öğretmesini istemiş. Bikâî (rah.) de onu ders halkasına almış fakat adamın ders halkasında bağdaş kurarak oturduğunu görünce, “Senin, ilimden çok, edebe ihtiyacın var.” demiş.

 

PEYNİRLİ EKMEK KIZARTMASI

 

Malzemeler: 8 dilim bayat ekmek, 1 kâse beyaz peynir, 1 adet yumurta, yarım su bardağı süt, 2 yemek kaşığı tereyağı,1 dal taze biberiye, 1 dal taze kekik, yarım demet dereotu, yarım demet maydanoz, kırmızı toz biber.

Yapılışı: Bayat ekmek dilimlerinin üzerine, oda sıcaklığındaki tereyağı sürülür. Beyaz peynir ezilir veya rendelenir. Rendelenmiş beyaz peynirin içerisine; süt, yumurta, ince doğranmış biberiye, kekik, dereotu ve maydanoz ilave edilerek karıştırılır. Hazırlanan karışım, ekmeklerin üzerine sürülür. En üste kırmızı biber, kekik veya biberiye serpilerek fırında kızartılır. Afiyet olsun.

Hicrî:   15   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder