14 Kasım 2021 Pazar

KÂMİL İMANIN ALÂMETİ NEDİR?


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ فَارَقَ الرُّوحُ الْجَسَدَ وَهُوَ بَرِيءٌ مِنْ ثَلَاثٍ دَخَلَ الْجَنَّةَ مِنَ الْكِبْرِ وَالْغُلُولِ وَالدَّيْنِ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  كيم شو أؤج شيدن اوزاق اولديغى حالده روحى بدندن آيرلرسه ( وفات أدرسه ) او كمسه جنته كيرر . ( بو أؤج شى ) كبر ، بيت الماله خيانت وبورجدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kim şu üç şeyden uzak olduğu hâlde ruhu bedeninden ayrılırsa (vefat ederse) o kimse cennete girer. (Bu üç şey): Kibir, beytülmâle hıyânet ve borçtur.”

(Sünen-i ibn-i Mâce)

Hicrî:   09   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

KÂMİL İMANIN ALÂMETİ NEDİR?

 

Ebû Ümâme radıyallâhü anh’den şöyle rivâyet olundu:

Bir zât, Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’e: “İman(ın alâmeti) nedir?” diye suâl etti.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle cevap verdiler:

İyiliklerin seni sevindirdiği ve kötülüklerin seni üzdüğü zaman, sen (kâmil) müminsin.”

Yani bir iyilik işlediğin zaman, Allâh’a itaatten ibaret olan bir fiili yapmaya muvaffak olduğun için bir rahatlık, sevinç ve huzur hâsıl oluyorsa ve bir kötülük işlediğinde -sırf Hazret-i Allah’tan korktuğun için- kalbinde bir hüzün ve sıkıntı meydana geliyorsa sen itaat ve isyanın arasını ayırabilen, kıyamet gününde hesaba çekilip amellerinin karşılığını göreceğine inanan kâmil bir müminsin.

Kâfir ise böyle değildir; itaat ve isyan arasını ayırt edemediği gibi neticesine de hiç aldırış etmez.

 

GÖZ SAĞLIĞI İÇİN IŞIK NASIL OLMALIDIR?

 

Işık miktarının az olduğu loş mekânlarda okuma yapılmamalıdır. Çünkü karanlıkta okumak, miyop ve astigmatı artırabilir.

Okuma için, yeterli ışığın olduğu mekânlar tercih edilmeli ve ışık kaynağının doğrudan göze tesir etmeyecek şekilde yukarıda veya yanda olmasına dikkat edilmelidir.

Okuma uzun sürecekse veya uzun müddet bir ekrana bakılacaksa, her 20 dakikada bir, yaklaşık yirmi saniyelik molalar verilmeli, kitaba veya ekrana bakmayı bırakarak gözleri dinlendirmelidir. Ayrıca okurken veya bilgisayarda çalışırken gözleri sık sık kırpmak, gözyaşı kaybını azaltır ve göz kuruluğuna mâni olur.

Cep telefonu, tablet, bilgisayar, televizyon gibi cihazlarda, göze zararlı olan radyasyon, ultraviyole ışık ve mavi ışık, yüksek miktarda bulunur. Bunlar, gözde katarakt, kornea hastalıkları ve sarı nokta hastalığı gibi hastalıklara yol açabilir. Bu sebeple, lüzumu haricinde bu cihazlar ile çok meşgul olunmamalıdır.

Hicrî:   09   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder