9 Kasım 2021 Salı

SABAH NAMAZINDAN SONRA ZİKRİN FAZİLETİ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : أَلَا أُخْبِرُكُمْ بِمَا يُذْهِبُ وَحَرَ الصَّدْرِ صَوْمُ ثَلَاثَةِ أَيَّامٍ مِنْ كُلِّ شَهْرٍ. (ن)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  سزه ، قلبنزده كى كين ووسوسه لرى كيدرجك شئ خبر وره يممى ؟ ( او شى ) هر آيدان أؤج كون اوروج طوطمقدر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Size, kalbinizdeki kin ve vesveseleri giderecek şeyi haber vereyim mi? (O şey) her aydan üç gün oruç tutmaktır. (Sünen-i Nesâî)

Hicrî:   04   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SABAH NAMAZINDAN SONRA ZİKRİN FAZİLETİ

 

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) Hazretleri buyurdular ki:

Sabah namazını kılıp ayakları bükük olduğu hâlde konuşmadan on kere “Lâ ilâhe illallâhü vahdehû lâ şerike leh…” (duasını) okuyan kimse için on hasene yazılır ve o kimsenin on günahı silinir ve (cennetteki makamı) on derece yükseltilir. Ve o gün, o kimse her türlü afetten korunur ve şeytanın hilelerinden muhafaza olunur. Ve o gün, şirkten başka bir günah kendisine erişmezse, o kimse azap olunmaz.”

Bu hadîs-i şerîf, akşam namazı hakkında dahi zikredilmiştir. Âlimler bu hadîs-i şerîfi şöyle şerh etmiştir:

Hadîs-i şerîfteki konuşmaktan maksat, dünya ile alakalı olan şeylerdir. Arada diğer zikirlerin olması zarar vermez. Günahların silinmesinden maksat, küçük günahların silinmesidir. Bazı âlimler, büyük günahlar dahi silinir, demişlerdir. Allâhü Teâlâ Hazretlerine hiçbir güçlük yoktur. “…Azap olunmaz” demek ise ya mağfiret edilecek bir fiil işler veyahut kendisi tevbeye muvaffak olur, demektir. Ve o gün her afetten korunacağı hakkında müjde olduğu için, o kimseden şirk de vâki olmaz.

Ve yine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

Sabah namazını kıldıktan sonra güneş doğuncaya kadar namazgâhında oturan kimse, İsmâil’in (a.s.) neslinden dört köle âzâd eden kimse gibi olur.” Hadîs-i şerîfin zâhirî manası, o kimse zikretmese dahi sadece orada durmakla sevaba nâil olur, eğer zikir dahi ederse, yukardaki hadîs-i şerîfte bildirilen sevaba da nâil olur, demektir.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurmuşlardır ki:

“Her kim sabah namazını cemaat ile edâ ettikten sonra güneş doğuncaya kadar Cenâb-ı Hakk’ı zikrederek oturur ve (güneş doğup kerahet vakti de çıktıktan) sonra iki rekât namaz kılar ise ona tam bir (nafile) hac ve tam bir umre sevabı verilir.” Buna, işrâk namazı denir ki sünnet olan duhâ namazından başkadır. Bu cemaat ev halkı ile de olabilir. Ayrıca Aliyyü’l-Kârî’nin ifadesine göre, oturmak şart olmayıp maksat, o vakitte zikirle meşgul olmaktır.

Hicrî:   04   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"


 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder