30 Kasım 2021 Salı

İLİM VE AMELİN LÜZUMU


 

عَنْ عَلِيٍّ رَضِيَ اللهُ عَنْهُ قَالَ : يَا حَمَلَةَ الْعِلْمِ اعْمَلُوا بِهِ فَإِنَّمَا الْعَالِمُ مَنْ عَمِلَ بِمَا عَلِمَ وَوَافَقَ عِلْمُهُ عَمَلَهُ. (مي)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  أى علم صاحبلرى ! علميمزله عمل أدينز . جونكى ( حقيقى ) عالم ، علميله عمل أدن وعلمى ، عملنه موافق اولاندر . "

Hazret-i Ali radıyallâhü anh’dan rivâyet olundu, o buyurdu ki:   Ey ilim sahipleri! İlminizle amel ediniz. Çünkü (hakîkî) âlim, ilmiyle amel eden ve ilmi, ameline muvâfık olandır.” (Sünen-i Dârimî)

Hicrî:   24   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

İLİM VE AMELİN LÜZUMU

 

İmam Gazâlî Hazretleri Eyyühe’l-Veled isimli eserinde ilim ile amelin lüzumu hakkında şöyle buyurmaktadır:

Ey oğul! Az da olsa amel işlemekten geri kalma. Şunu iyi bil ki; sadece ilim, kişiyi cehennem ateşinden kurtaramaz. Yani kişiye kıyamet gününde yalnızca ilim sahibi olmak yetmez. Bunun misali şunun gibidir:

Yanında en iyi kılıçlardan on kılıç ve türlü türlü harp silahları olan bir kişi, sahrada kendisine saldıran bir aslanı def etmek için o silahların yanında durmasına ve kullanan birisi olmaksızın onların kendisini koruyacağına güvenebilir mi? Aslandan kendini koruyabilmesi için hareket etmesi ve o silahları kullanarak aslanı uzaklaştırması gerekir. İşte bunun gibi bir adam, ilimden yüz bin mesele okusa ve o meseleleri başkalarına öğretse, kendisi amel etmedikçe, ilminin ona bir faydası olmaz.

Amelsiz ilmin fayda etmeyeceğine bir misal de şudur: Bir kimsenin yüksek ateş veya safra hastalığı olsa, o kimse bu hastalıklara şifa olacak ilaçları temin etse fakat onları kullanmasa, yalnızca o ilaçların yanında beklemesiyle şifa bulamaz.

 

SAĞLIĞIMIZ: Böbrek Sağlığı İçin

 

Böbrek yetmezliği olan hasta sayısı, gün geçtikçe artmaktadır. Şeker hastalığı, yüksek tansiyon, obezite ve metabolik sendrom hastalıkları, kronik böbrek hastalığına zemin hazırlamaktadır.

Vücudumuz, tuz ve şeker ihtiyacının bir kısmını günlük yediğimiz -meyve, sebze, hamur işleri, turşu ve ekmek gibi- gıdalardan almaktadır.

Böbrek hastalıklarından korunmak için üç beyazdan yani tuz, un ve şekerden uzak durulmalı ve yılda en az bir defa idrar tahlili testi yaptırmalıdır.

Tansiyon düzenli olarak ölçülerek, normal sınırlar arasında olmasına dikkat etmelidir.

Kilo fazla ise vermeye çalışılmalı; haftada en az 3 gün, yarım saat yürüyüş yapmaya gayret edilmeli ve her gün yeteri kadar su içilmelidir.

Hicrî:   24   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder