قَالَ اللهُ تَعَالَى: ...وَاَوْفُوا بِالْعَهْدِ اِنَّ الْعَهْدَ كَانَ مَسْؤُلًا. (سورة الاسراء، ۳٤)
الله تعالى شويله بيوردى ( مئآلا ) : و ( أى مسلمانلر ! ربنزله ويا ديكر إنسانلرله يابمش اولديغونوز ) عهدلرى ده يرينه كترين . شبهه يوقكى عهددن دولاي مسؤليت واردر . "
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu(meâlen): “ …Ve (ey Müslümanlar! Rabbinizle veya diğer insanlarla yapmış olduğunuz) ahidleri de yerine getirin. Şüphe yok ki ahidden dolayı mesûliyet vardır.” (İsrâ Sûresi, âyet 34)
Hicrî: 14 Rebiulahir 1443 Fazilet Takvim
NEZİR (ADAK)
Nezir, Allâhü Teâlâ’ya tâzim için mübah bir fiilin yapılmasını kendisine vacip kılmaktır. Nezrin Türkçe’si ‘adak’tır. Sırf, Allâhü Teâlâ’nın rızası için ibadet olan bazı şeyleri nezretmek makbuldür, sevaba vesiledir. “Nezrim olsun, yarın Allah rızası için oruç tutacağım.” veya “Allah rızası için fakirlere şu kadar para vereceğim.” yahut “Nezrim olsun, Allâhü Teâlâ’nın rızası için bir kurban kesip fakirlere dağıtacağım.” denilmesi gibi.
Nezredilen şeyin cinsinden namaz gibi, oruç gibi, sadaka gibi, bir farz veya vacip ibadet olması şarttır. Binaenaleyh bir tavuk keseyim veya filan hastayı ziyarette bulunayım diye yapılacak bir nezir muteber olmaz.
Tayin edilen gününde yapılmayan bir nezir, başka bir günde kaza edilir. Mesela, Cuma günü fakirlere sadaka vermek nezredildiği hâlde Cuma günü verilemezse başka bir günde yapılabilir.
Şunu da bilmelidir ki, bir şarta bağlanan bir nezir, (Hanefî mezhebinde) o şartın yerine gelmesinden evvel îfâ edilemez.
Nezir kurbanının etini, nezreden yiyemeyeceği gibi hanımı ile usûl ve fürûu (yani babası, anası, dedeleri, evlâdı, torunları) da yiyemedikleri gibi zengin olanlarda yiyemezler. Bunu tasadduk etmek lâzımdır. Şayet yemişlerse yediklerinin kıymetini sadaka vermeleri icap eder.
EKMEK İSRAFINA KARŞI TEDBİRLER
• Ekmek alırken, ihtiyaç olduğu kadar alınmalıdır.
• Sofradaki ekmek kırıntıları yenilmelidir.
• Artan ekmek, buzdolabında saklanmalıdır. Yemekten bir saat kadar önce çıkarılırsa yumuşar.
• Ekmek, gün içerisinde yenilecekse, taze ve yumuşak kalabilmesi için kapalı kutuda saklanmalıdır.
• Sıcak ekmek, poşette saklanmamalıdır. Bu, ekmeğin nemlenmesine ve daha çabuk küflenmesine sebep olur.
• Kurumuş ekmek, fırında ısıtılarak, tost yapılarak veya kaynayan suyun buharı ile yumuşatılarak yenilebilir.
Hicrî: 14 Rebiulahir 1443 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder