28 Kasım 2021 Pazar

AMELSİZ İLİM FAYDA VERMEZ


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : كَفَى بِالْمَرْءِ عِلْمًا أَنْ يَخْشَى اللهَ وَكَفَى بِالْمَرْءِ جَهْلًا أَنْ يُعْجِبَ بِعِلْمِهِ. (مى)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  بر كمسيه علم اولرق ، الله تعالى دان قورقماسى يتر . بر كمسيه جهالت اولرق ده علمى إيله أؤونمسى يتر . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Bir kimseye ilim olarak, Allâhü Teâlâ’dan korkması yeter. Bir kimseye cehâlet olarak da ilmi ile övünmesi yeter.”

 (Sünen-i Dârimî)

Hicrî:   23   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

AMELSİZ İLİM FAYDA VERMEZ

 

İmam Gazâlî Hazretleri, Eyyühe’l-Veled isimli eserinde  şöyle buyurmuştur:

Ey oğul! İlim tahsil edip de onunla amel etmemek, akıllı kimseye yakışmaz. İlimsiz olarak işlenen amel, yok gibidir. Çünkü bir kimse, üzerine namaz farz olduğu zaman ona dair ilmi bilmesi de farz olur. Zira namaz ile alakalı bilgisi olmayan kişi, namazı nasıl kılsın. Zekât, oruç, hac ibadetleri de aynı böyledir.

Şunu da iyi bil ki amelsiz ilim, seni günah işlemekten alıkoyamaz. Yine ilim, tek başına seni ibadete hırslandırıp ibadet etmeye sevk etmez. Yarın kıyamette sadece ilim sahibi olmak, seni Cehennem ateşinden kurtaramaz.

İşte sen dünyadayken elindeki fırsatı ganimet bilip ilminle amel etmezsen, boşa geçen günlerin üzerine düşünüp aklını başına alarak pişman olmazsan, yarın kıyamet günü âhirette şöyle dersin: “Bizi, dünyaya döndürüverin de sâlih amel işleyelim.” O zaman sana şöyle söylenir, “Sen, o geri dönmek istediğin yerden geliyorsun. Neden oradayken sâlih ameller işlemedin?”

Öyleyse akıllı kimseye yakışan, dünya hayatında, elinde fırsatı varken hayırlı amel işleyerek, ahiret yurduna vardıktan sonra geri dönmeye ihtiyacının kalmamasıdır. Allâhü Teâlâ, bütün mümin kullarına sâlih ameller işlemeyi nasip eylesin. Âmin.

 

EKMEĞİ TAZE VE SICAK YEMEMELİ

 

Ekmeği, pişirildikten hemen sonra sıcakken yememelidir.

Zira taze ve sıcak ekmek, hamur gibi mideye oturur, gaz ve mide ağrılarına sebep olabilir.

Mide, bayat ekmeği daha rahat ve daha kolay sindirebilir. Taze ve sıcak ekmek ise mideyi normalden üç kat daha fazla yorar. Taze ekmek, çok yedirip kilo almaya da sebep olur. Küçük yaştan itibaren bayat ekmek yemeye alışanlar, yaşları ilerledikçe bunun faydasını görürler.

Bununla beraber bayat ekmeğin üzerinde, çok az dahi küf varsa yememelidir.

Hicrî:   23   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder