12 Kasım 2021 Cuma

BORCUN BAŞI KEDER, SONU PERİŞANLIKTIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : مَنْ أَخَذَ أَمْوَالَ النَّاسِ يُرِيدُ أَدَاءَهَا أَدَّى اللهُ عَنْهُ وَمَنْ أَخَذَ يُرِيدُ إِتْلَافَهَا أَتْلَفَهُ اللهُ. (خ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  كيم أؤدمك نيتيله إنسانلريك ماللرنى ( بورج اولرق ) آلرسه ، الله تعالى ، اونه أؤدمي قولايلاشترير . هر كيم ده تلف أتمك ( أؤدمه مك ) نيتيله آلرسه ، الله تعالى ، اونى ( او مالى ) تلف أدر ( يعنى او كمسه آلديغى ماليك خير و بركتنى كوره مز ) . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Kim ödemek niyetiyle insanların mallarını (borç olarak) alırsa, Allâhü Teâlâ, ona ödemeyi kolaylaştırır. Her kim de telef etmek (ödememek) niyetiyle alırsa, Allâhü Teâlâ, onu (o malı) telef eder (yani o kimse aldığı malın hayır ve bereketini göremez).”

(Sahîh-i Buhârî)

Hicrî:   07   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

BORCUN BAŞI KEDER, SONU PERİŞANLIKTIR

 

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdular: “Borç, din için (beyaz elbisedeki) bir leke (gibi)dir.” Çünkü sahibini, alacaklıya karşı zelîl ettiği gibi, kalbinin safâsını da lekeler.

Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem: “Allâh’ım, ben günahtan ve borçtan sana sığınırım.” diye dua ederlerdi.

Birisi kendisine: “Yâ Resûlallah! Borçtan ne kadar da çok Allâh’a sığınıyorsunuz?” deyince:

Çünkü insan, borçlandığı zaman konuşunca yalan söyler; vaad eder, sözünde durmaz.” buyurdular.

Bu, şu manâya gelir: Bir adam borçlandığı zaman borcunu ödemek için bir vakit verir. Vakti gelince vaad ettiği zamanda borcunu ödeyemezse; bu sûretle yalancı olmuş olur. Vaadinden dönmesi de bu manayadır. Yani borcumu sana şu tarihte ödeyeceğim diye söz verir. O tarih gelince ödeyemez, bu sûretle de vaadinden dönmüş olur.

Fahr-i Kâinât Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in, ümmetinin borca düşmemesi için bu kadar şiddetle sakındırması, ümmetine karşı onların analarından ve babalarından daha merhametli ve daha şefkatli olmasını isbâta kâfîdir. Zira o, ümmetinin zelil ve hor olmasını istemezdi. Hür, âlicenâb ve kerîm olmalarını temennî ederlerdi.

Aklı sürekli borcu  ile meşgul olan ve bu sebeble de kendisi mahzûn olan insana ne yazıktır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular ki:

Borçtan uzak durun! Şüphesiz ki, borcun başı keder, sonu ise perişanlıktır.”

Borçtan sakınınız. Çünkü o, gece keder ve sıkıntı, gündüz ise zillettir.”

 

ATALAR SÖZÜ:

 

Borçlu ölmez, benzi sararır.

• Borçsuz çoban, yoksul beyden yeğdir.

Hicrî:   07   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder