22 Kasım 2021 Pazartesi

BİDAT OLARAK ÇIKARILAN HERŞEY DALÂLETTİR


 

قَالَ النَّبِىُّ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : تَرَكْتُ فِيكُمْ أَمْرَيْنِ لَنْ تَضِلُّوا مَا تَمَسَّكْتُمْ بِهِمَا كِتَابَ اللهِ وَسُنَّةَ نَبِيِّهِ. (ط)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  :  سزه إيكى شى براقدم كى اونلره يابشديغنز متدتجه آصلا ضلالته دشمزسنز . ( بو إيكى شى ) اللهيك كتاب وبيغمبرينيك سنتى در . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular:   Size iki şey bıraktım ki onlara yapıştığınız müddetçe asla dalâlete düşmezsiniz. (Bu iki şey) Allâh’ın kitabı ve peygamberinin sünnetidir.”

(İmâm Mâlik, Muvatta’)

Hicrî:   16   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

BİDAT OLARAK ÇIKARILAN HERŞEY DALÂLETTİR

 

Bidat; Asr-ı Saâdet’te ve Sahâbe-i Kirâm devrinde, dinde olmadığı hâlde sonradan din adına ortaya çıkarılan şeydir. Diğer bir tabirle; dinimizde aslı olmayan bir hükmü, dine sokmak; dinimizde olan bir hükmü de çıkarmak demektir.

Ashâb-ı Kirâm ile Tâbiîn’in yapmadıkları ve şer‘î delîle dayanmayan, sonradan ortaya çıkmış her iş, bidatten sayılır.

Ehl-i Sünnet’ten başka yollar tutmuş muhtelif İslâm fırkalarının müntesiplerine “erbâb-ı bidat” denir.

Erbâb-ı bidat, küfre düşüren fiil ve sözlerden uzak durdukları müddetçe ehl-i kıbleden sayılıp küfre nisbet olunmazlar. Ehl-i kıble: İslâm dininin esaslarını kat‘î olarak tasdik ederek kelime-i şehâdeti getirenlerdir.

Muâz bin Cebel (r.a.) Hazretlerinin talebelerinden Yezid bin Umeyre (rah.) şöyle dedi:

Muâz (r.a.), her ne zaman bir sohbet meclisine otursa mutlaka şu sözleri söylerdi:

Allâhü Teâlâ, hikmet ve adalet sahibidir. (Bunda) şüphe edenler helâk olurlar.”

Yine bir gün buyurdular ki:

Muhakkak sizden sonra bir takım fitneler ortaya çıkacak. O zaman mal çoğalacak, Kur’ân-ı Kerîm açıl(ıp okun)acak; hattâ Kur’ân-ı Kerîm mümin, münâfık, erkek, kadın, küçük, büyük, köle, hür herkes tarafından okunacak (fakat onunla amel edilmeyecek).

Fazla geçmeden onlardan birisi (kendi kendine) şöyle deyiverecek:

‘İnsanlara ne oluyor da bana uymuyorlar. Hâlbuki ben, Kur’ân’ı okudum. Anlaşılan ben onlara Kur’ân’ı bırakıp bir bidat çıkarmadıkça bana tâbi olmayacaklar.’ Bunun çıkaracağı bidatten sakınınız. Zira bidat olarak çıkarılan her şey, dalâlettir…”

Hicrî:   16   Rebiulahir   1443    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder