قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَنْ سَمَّعَ سَمَّعَ اللهُ بِهِ وَمَنْ يُرَائِي يُرَائِي اللهُ بِهِ. (خ)
رسول الله ( ﷺ ) بيوردولر : هر كيم ( إشلديكى بر خيرى إنسانلره ) دويورورسه ، الله تعالى ده ، اونى ( ن كزلى إشلرينى ) دويورور . هر كيمده ( إشلديكى خيرى كوسترير ) مرائلك أدرسه ، الله تعالى ده اونون ( رياكارليغنى ) تشهير أدر . "
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Her kim (işlediği bir hayrı insanlara) duyurursa, Allâhü Teâlâ da, onu(n gizli işlerini) duyurur. Her kim de (işlediği hayrı gösterir) mürâîlik ederse, Allâhü Teâlâ da onun (riyâkârlığını) teşhîr eder.”
(Sahîh-i Buhârî)
Hicrî: 19 Zilkâde 1442 Fazilet Takvim
RİYÂNIN ÂFETİ
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem şöyle buyurdu: “Sizin için en çok korktuğum şey, şirk-i asğardır (küçük şirktir).”
Ashâb-ı Kirâm “Küçük şirk nedir, yâ Resûlallah?” diye sual edince, şöyle buyurdular:
“Riyâdır. Âhirette herkes amellerinin mükâfâtını alırken, Allâhü Teâlâ, onlara şöyle buyurur:
‘Dünyada amellerinizi gösterdiklerinize gidin. Bakın bakalım, onların yanında size verebilecekleri bir mükâfât var mı?’
ÖRF VE ÂDETTE BİDAT YOKTUR
İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri bir mektuplarında şöyle buyurdular:
“Evladım! Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’in yaptığı fiiller iki kısımdır. Birisi ibadet olarak yaptıkları, diğeri ise örf ve âdet üzere yaptıklarıdır. Peygamber Efendimizin (s.a.v.) ibadet olarak yaptıklarının hilafına yapılan her fiilin, bidat olduğuna inanırız. Ve ondan şiddetle men ederiz. Çünkü bu hareket, bidat ihdas etmektir ki dinde reddolunmuştur.
Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem’den örf ve âdet olarak sâdır olanlara gelince, onların hilafına olanı bidat olarak göremez, dine taalluk eden bir mesele olmadığı için onları yasaklayamayız. Çünkü onların varlığı veya yokluğu örf ve âdete bağlı olan şeylerdir. Din ve şeriata bağlı değildir. Nitekim bazı beldelerin örf ve âdeti, diğer beldeye nazaran farklıdır. Aynı şekilde herhangi bir beldenin örfünde de, içerisinde bulunulan zamanın değişmesiyle değişiklik olabilir.
Böyle olmakla birlikte, âdetlerle alakalı olan sünnetlere de uymak faydalı ve saadete nail olmaya sebep olur. Hazret-i Allah, bizleri ve sizleri Seyyidü’l-Mürselîn’e tâbi olmak üzerine sabit kılsın. Salât ve selâmın en faziletlisi ve en mükemmeli onlar üzerine ve onlara tâbi olanlar üzerine olsun.” Âmin.
(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 231)
Hicrî: 19 Zilkâde 1442 Fazilet Takvim
SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder