27 Haziran 2021 Pazar

BABANIN VAZİFELERİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  حَقُّ الْوَلَدِ عَلَى الْوَالِدِ أَنْ يُحْسِنَ اسْمَهُ وَأَنْ يُحْسِنَ أَدَبَهُ. (فيض)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : جوجوغونه كوزل إسم ورمسى وكوزل بر أدب وآخلاق إيله اونى يتشدرمسى جوجوغون ، باباسى أؤزرندكى حقلارنداندر  . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Çocuğuna güzel isim vermesi ve güzel bir edeb ve ahlak ile onu yetiştirmesi çocuğun, babası üzerindeki haklarındandır.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   17   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

BABANIN VAZİFELERİ

 

Bir adam, oğluyla beraber Hz. Ömer’in huzuruna gelip:

Benim bu oğlum bana karşı geliyor, âsî oluyor, eziyet veriyor.” diye şikâyette bulundu.

Hazret-i Ömer radıyallâhü anh, “Babana karşı gelip, ona âsî olmakta Allâhü Teâlâ’dan korkmuyor musun? Babanın oğlu üzerinde hakları şunlardır” diyerek babanın haklarını saydı.

Çocuk, “Ey müminlerin emiri! Evladın baba üzerinde hiç hakkı yok mudur?” diye sordu.

Hz. Ömer (r.a.): “Evet, evladın da baba üzerinde hakları vardır. Çocuklarının annesi olacak kadın, ahlâkı bozuk birisi olmamalı, evladına güzel bir isim vermeli ve ona Kur’ân-ı Kerîm okumayı öğretmelidir.”

Bunlar üzerine çocuk: “Vallahi, annem ahlâkı bozuk biri idi. Bana güzel bir isim de vermedi. Bana Allâhü Teâlâ’nın kitabından bir âyet bile öğretmedi.” dedi.

Hz. Ömer radıyallâhü anh, adama döndü ve: “Oğlum bana karşı geliyor, diyorsun. O sana âsî olup kötülük yapmadan önce vazifeni yapmayarak sen ona kötülük yapmışsın.” buyurdu.

 

FIKIH: AKŞAM NAMAZINI İLK VAKTİNDE KILMAK

 

Akşam namazını hem yazın; kısa gecelerde hem de kışın; uzun gecelerde ilk vaktinde kılmak müstehabdır.

Akşam namazını seferde olmak, hastalık ve sofranın hazır olması gibi sebepler ile az bir müddet tehir etmek mekruh değildir. Ancak iştibâk-ı nücûma (yıldızlar çoğalıncaya) kadar tehir etmek tahrîmen mekruhtur.

Nitekim Peygamber Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem bu hususla alâkalı şöyle buyurmuşlardır:

“Ümmetim, akşam namazını Yahûdîler gibi iştibâk-ı nücûma kadar geciktirmedikleri müddetçe elbette hayır üzere olurlar.”

Hicrî:   17   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder