30 Haziran 2021 Çarşamba

İLMİHÂL ÖĞRENMEK HER MÜSLÜMANA FARZDIR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  أَثْبَتُكُمْ عَلَى الصِّرَاطِ أَشَدُّكُمْ حُبًّا لِأَهْلِ بَيْتِي وَأَصْحَابِي. (الجامع الصغير)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : صراط أؤزرنده ( آياغى قايمايب ) أن ثابت اولاننز ، أهل بيتمى و آصحابمى أك جوق سوننزدر  . "

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “ Sırat üzerinde (ayağı kaymayıp) en sâbit olanınız, Ehl-i Beytimi ve Ashâbımı en çok seveninizdir.”

(Süyûtî, el-Câmiu’s-Sağîr)

Hicrî:   20   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

İLMİHÂL ÖĞRENMEK HER MÜSLÜMANA FARZDIR

 

Ehl-i Sünnet itikâdını, ehlinden öğrenip inandıktan sonra, kötü huy ve ahlâktan sakınacak, güzel ahlâk ile ahlâklanacak kadar ilim sahibi olmak, erkek, kadın bütün Müslümanlara lazımdır.

Her Müslüman, çoluk çocuğuna ve eşine ilmihâlini öğretip, onları dine uymayan şeylerden korumalıdır. Emri altında bulunanlara da ilmihâllerini öğretip, onları korumalıdır. Önce Ehl-i Sünnet itikâdını, sonra amelî bilgilerini, sonra ahlâk ilmini, daha sonra da alışveriş vb. muâmelât bilgilerini öğretmelidir. Bu bilgilere “İlmihâl” denir. Bunları bilmek, herkese farz-ı ayındır.

Yeterli din tahsiline sahip olmayan kimselerin, Kur’ân-ı Kerîm meâlinden, tefsirden veya hadîs-i şerîflerden din öğrenmesi mümkün değildir. Müslümanları, İslâmiyeti öğrenmek için Kur’ân-ı Kerîm meallerine ve tefsirlerine yönlendirmek doğru değildir. İşin başı Kur’ân tercümesi edinmek, okumak değildir. Çünkü Kur’ân-ı Kerîm’in tefsirini bilmek, Müslümana farz-ı ayın değildir. Bu iş, âlimlerin sahasına girer.

Din âlimi olmayan Müslümana ilk lâzım olan şey, önce Ehl-i Sünnet âlimlerinin yazdığı akâid, fıkıh ve ahlâk kitaplarını okuyarak ilmihâlini öğrenmektir.

İlmihâl öğrenmek her Müslümana farzdır. Mesela, abdest nasıl alınır, namaz nasıl kılınır, zekâtı kim verir vs. gibi.

İslâm âlimleri yıllarca çalışarak, Kur’ân-ı Kerîm ve hadîs-i şerîflerden çıkardıkları hükümleri, kitaplara yazmışlardır. Bir Müslüman, hangi mezhepten ise (Hanefî, Şâfiî, Mâlikî, Hanbelî), ona âit kitapları (fıkıh kitaplarını veya ilmihâli) okur, dinini öğrenir. Zaten her Müslümanın, dinine ait lüzumlu bütün bilgileri öğrenmesi, bir ilmihâl kitabı okuyarak mümkündür.

Hicrî:   20   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

 SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder