18 Haziran 2021 Cuma

İSLÂM’IN BİR ALÂMETİ: HITÂN (SÜNNET)

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ:  اَلْحُجَّاجُ وَالْعُمَّارُ وَفْدُ اللهِ إِنْ دَعَوْهُ أَجَابَهُمْ وَإِنِ اسْتَغْفَرُوهُ غَفَرَ لَهُمْ. (هـ)

رسول الله  ( ﷺ )  بيوردولر  : حج وعمره يابانلر ، الله تعالى نين ( بيتنه ، كعبيه كلن ) ألجيلريدر . الله تعالى يه دعا أتدكلرنده اونلره إجابت أدر ( دعالرينى قبول أدر ) ، الله تعالى دان مغفرت ديلدكلرنده اونلرى باغشلار  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “ Hac ve umre yapanlar, Allâhü Teâlâ’nın (beytine; Kâbe’ye gelen) elçileridir. Allâhü Teâlâ’ya dua ettiklerinde onlara icâbet eder (dualarını kabul eder), Allâhü Teâlâ’dan mağfiret dilediklerinde onları bağışlar.”

(Sünen-i İbn-i Mâce)

Hicrî:   08   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

İSLÂM’IN BİR ALÂMETİ: HITÂN (SÜNNET)

 

Malum olduğu üzere erkek çocukların sünnet edilmelerine “hıtân” denir. Hıtân, İslâm’ın şeâirinden yani İslâm’ın alâmetlerindendir ki Müslüman ve gayr-ı müslim onunla ayrılır. Şöyle ki; sünnetsiz ölüler arasında sünnetli biri bulunursa cenazesi yıkanır, namazı kılınıp Müslüman kabristanına defnolunur.

Hıtânın (sünnetin) iki hükmü vardır; biri dünyaya, diğeri âhirete âittir. Dünyaya âit olan hükmü, temizliktir. Âhirete âit olan hükmü ise Allah katında sevap kazanmaktır.

Allâh’ın emriyle ilk defa sünnet olan kişi İbrahim aleyhisselâm’dır. Sahîh-i Buhârî’de, “İbrahim aleyhisselâm 80 yaşında olduğu hâlde (Şam civarındaki) Kaddûm köyünde sünnet oldu.” buyurulmuştur.

Hıtânın müstehap olan vakti ise çocuğun yedinci yaşından on ikinci yaşına kadardır. Daha evvel de sünnet yapılması câizdir. Peygamberimiz (s.a.v.), torunları Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin’i doğduklarının yedinci gününde sünnet ettirdiklerine binâen Sahîh-i Buhârî’yi şerh eden Aynî (rah.), “Yaralar daha süratli iyileştiği için doğumun yedinci gününde yapılan sünnet kolaylıktır.” demiştir.

Sünnet, herhangi bir günde yapılabilir. Erkek evladını sünnet ettirip yarası iyi oluncaya kadar tedavi etmek çocuğun, babası üzerindeki haklarındandır.

Müslüman olan bir kişinin, ihtiyarlığından dolayı sünnete tahammül edemeyeceği ehl-i vukûf (salâhiyetli doktor) tarafından tespit edilirse, bu kişi sünnetten istisnâ edilebilir. Çünkü bir özrün bulunması hâlinde vacibin bile terki câizdir.

 

TRAFİK:...

 

Emniyet Kemerinin Doğru Kullanılması

Emniyet kemeri, vücudu iki ayrı hat üzerinden kavrar:

Omuzdan ve göğüs kafesi üzerinden geçen çapraz hat ve belin hemen altında leğen kemiği üzerinden geçen hattır.

Bu sebeple koltuğa dik ve tam yaslanmış olarak oturmalı, emniyet kemerinin üstte göğüs kafesi, altta leğen kemiği üzerine denk geldiği kontrol edilmelidir.

Emniyet kemerinin geçtiği vücut hattında cüzdan, telefon ve benzeri bir şey bulunmamalıdır. Kravat varsa kemerin üstüne alınmalıdır.

Hicrî:   08   Zilkâde    1442    Fazilet Takvim

 

SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder