4 Aralık 2020 Cuma

ASR-I SAÂDETTEKİ MÜSLÜMANLARIN HÂRİKULÂDE HÂFIZALARI

 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  مَا مِنْ سَاعَةٍ تَمُرُّ بِابْنِ آدَمَ لَمْ يَذْكُرِ اللهَ فِيهَا إِلَّا حَسِرَ عَلَيْهَا يَوْمَ الْقِيَامَةِ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  آدم اوغلونون ، إيجرسنده الله تعالى ي ذكر أتمه دن كجرديكى هجبر آن يوقدر كه قيامت كونى او آنا حايفلانماسك ، بشمان اولماسك   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Âdemoğlunun, içerisinde Allâhü Teâlâ’yı zikretmeden geçirdiği hiçbir an yoktur ki kıyâmet günü o âna hayıflanmasın; pişman olmasın.”

(Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   19    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

ASR-I SAÂDETTEKİ MÜSLÜMANLARIN HÂRİKULÂDE HÂFIZALARI

 

Cenâb-ı Hak, Hicr Sûresi’nin 9. âyet-i kerîmesinde (mealen): “Şüphe yok ki, o Kur’ân’ı biz indirdik biz. Ve muhakkak ki, onun için muhâfız olanlar da bizleriz.” buyurmuştur.

Asr-ı Saâdette ve onu müteâkip asırlarda yetişmiş birçok İslâm âliminin hâfızasındaki hârikulâdelik meşhurdur.

Nice hadîs âlimleri vardı ki binlerce hâdîs-i şerîfi bütün râvîleriyle ve senetleriyle ezberden nakil ve tedris ederlerdi.

Husûsiyle fakîh ve muhaddislerden olan Şa’bî (rah.), hiç yazmaksızın binlerce hadîs-i şerîf ezberlemiş, her işittiği hadîs-i şerîfi tekrar edilmesine hâcet görmeksizin derhal ezberleyip bir daha unutmamıştır.

Tâbiînden Zührî (r.a.), Kur’ân-ı Kerîm’i seksen günde ezberlemişti, ezberlediği hadîs-i şerîflerden elde ettiği ilimlerden hiç birini unutmadığını dile getirirdi.

Muhaddislerden Ebû Zür‘a (rah.) da “Yüz bin hadîs-i şerîfi, İhlâs Sûresi’ni ezbere bilir gibi bilirim, üç yüz bin hadîs-i şerîfi de müzâkere sûretiyle söyleyebilirim” derdi. Bunlar, eserleri ile sabit birer hakîkattir.

İşte böyle büyük bir istidâda mâlik olan ve yeni nâil oldukları bir dînin şevkiyle yürekleri çarpıp duran Ashâb-ı Kirâm’ın da Kurân-ı Kerîm’i derhal ezberleyecekleri şüphesiz idi.

Hakîkaten, daha İslâmiyetin başlangıcında yüzlerce Kur’ân hâfızları yetişmiştir ki bunlara “Kurrâ” denirdi.

 

YEMEK TARİFİ:...Portakallı Kereviz (5-6 kişilik)

 

Malzemeler: 4-5 adet kereviz, 2 adet havuç, 1 adet limon ve 1 su bardağı portakal suyu, zeytinyağı, tuz.

Hazırlık: Kerevizin kök ve yaprakları ayrılıp güzelce yıkanır. Kökleri soyulup küp gibi, yaprakları ise ince ince doğranır. Havuç, küp şeklinde doğranır. Tencereye yeteri kadar zeytinyağı konur. Önce havuç, bir miktar kavrulur. Sonra kerevizler ilave edilip bir miktar pişirilir. Daha sonra portakal ve limon suyu ilave edilir. Kereviz kuru ise bir çay bardağı kadar su ilave edilebilir, yeteri kadar tuz konur. Kaynadıktan sonra ateş kısılır. Pişmeye yakın, kereviz yaprakları ilave edilir. Kısık ateşte biraz daha pişirilir, altı kapatıldıktan sonra 15 dakika dinlendirilir. İstenirse soğuk olarak da servis yapılabilir. Afiyet olsun.

Hicrî:   19    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder