11 Aralık 2020 Cuma

LOKMAN ALEYHİSSELÂM


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اِنَّ لُقْمَانَ قَالَ لِابْنِهِ: يَا بُنَيَّ عَلَيْكَ بِمُجَالَسَةِ الْعُلَمَاءِ وَاسْمَعْ كَلَامَ الْحُكَمَاءِ فَاِنَّ اللهَ يُحْيِي الْقَلْبَ الْمَيِّتَ بِنُورِ الْحِكْمَةِ كَمَا يُحْيِي الْاَرْضَ الْمَيْتَةَ بِوَابِلِ الْمَطَرِ. (مجمع الزوائد)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  لقمان ( عليه السلام ) اوغلونه شويله ده دى : أى ياوروجغم ! عالملريك مجلسلرينه دوام أت . حكمت صاحبى ظاتلريك سوزلرينى دنله . زيرى الله تعالى ، صاغانق ياغمور ايله أؤلى طوبراغى ديرلتديكى كبى ، حكمت نورى ايله ده أؤلى قلب ديرلتر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Lokman (a.s.) oğluna şöyle dedi: “Ey yavrucuğum! Âlimlerin meclislerine devam et. Hikmet sahibi zâtların sözlerini dinle. Zîrâ Allâhü Teâlâ, sağanak yağmur ile ölü toprağı dirilttiği gibi, hikmet nûruyla da ölü kalbi diriltir.”

(Heysemî, Mecmau’z-Zevâid)

Hicrî:   26    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

LOKMAN ALEYHİSSELÂM

 

Lokman Hekîm (a.s.), Hz. Dâvud (a.s.) devrinde yaşamıştır. Allâhü Teâlâ, Lokman Aleyhisselâm’a hikmet vermiş ve onun adı ile bir sûre nâzil olmuştur.

Allâhü Teâlâ, Lokman Sûresi’nin 12. âyetinde (meâlen), “Andolsun ki Lokman’a, Allâh’a şükret diye ilim ve hikmet verdik...” buyurmuştur.

Allâhü Teâlâ, Lokman Aleyhisselâm’a hikmet vermişti. Hikmet dinde, fıkıh, akıl ve sözde isâbet etmek, doğruyu bulmak demektir.

Lokman Aleyhisselâm, Dâvûd Aleyhisselâm’a, ilmiyle, hikmetiyle vezirlik ederdi. O da: “Ne mutlu sana ey Lokman! Sana hikmet verilmiş ve belâ senden geri çevirilmiştir.” derdi.

Kendisi, az konuşup çok düşünen, keskin ve iyi görüşlü bir kuldu. O, Allâh’ı sevmiş, Allâh da onu sevmiş ve kendisine hikmet ihsan etmişti. Nasîhatleri pek makbul ve meşhûrdur.

Bir adam Hz. Lokman’a “Neden halk, senin kapının önünde duruyor, sözlerini dinleyip kabul ediyor?” dedi. Lokman Aleyhisselâm:

“Ben, gözümü yumarım (harama bakmam), dilimi tutarım, hırs ile hareket etmem, namus ve ırzımı korurum, kıyâmımı (namazımı) uzatırım, verdiğim sözü yerine getiririm, müsâfirimi ağırlarım, komşumu gözetip korurum, mâlâyanîyi (faydasız söz ve işi) terk ederim. İşte bunlar, beni gördüğün gibi yaptı.” dedi.

Kendisine: “İnsanların en şerlisi hangisidir?” diye sorulmuştu. Lokman Aleyhisselâm “Kendisini, halkın kötü görmesine aldırış etmeyendir.” dedi.

Lokman Aleyhisselâm’ın oğluna nasihatlerinden:

“Ey yavrucuğum! Konuşmayıp susmaktan hiç pişman olma. Konuşmak gümüş ise, susmak altındır.”

“Ben, konuşmaktan pişmanlık duydum, fakat susmaktan hiç pişmanlık duymadım.”

“Evlâdım! Tevbeyi geciktirme. Çünkü ölüm ansızın gelir.”

Hicrî:   26    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder