9 Aralık 2020 Çarşamba

GECE İBÂDETİNİ KOLAYLAŞTIRAN HUSUSLAR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  عَلَيْكُمْ بِقِيَامِ اللَّيْلِ فَإِنَّهُ دَأْبُ الصَّالِحِينَ قَبْلَكُمْ وَإِنَّ قِيَامَ اللَّيْلِ قُرْبَةٌ إِلَى اللهِ وَمَنْهَاةٌ عَنِ الْإِثْمِ وَتَكْفِيرٌ لِلسَّيِّئَاتِ وَمَطْرَدَةٌ لِلدَّاءِ عَنِ الْجَسَدِ. (ت)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  كجه نمازى ( تهجده ) دوام أدينز . جونكه بو سزدن أولكى صالح ظاتلريك عادتى در . و محقق كجه نمازى الله تعالى يه ( معنا ) ياقلاشمايه بر وسيله ، كوناحلردان اوزاقلاشمايه و قورونمايه بر واسطه ، كوتولكلر إيجن كفارت ، بدندن حصطه لقلرى اوزاقلاشترمايه ده بر وسيله در  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Gece namazına (teheccüde) devam ediniz. Çünkü bu, sizden evvelki sâlih zâtların âdetidir. Ve muhakkak gece namazı Allâhü Teâlâ’ya (manen) yaklaşmaya bir vesîle, günahlardan uzaklaşmaya ve korunmaya bir vâsıta, kötülükler için keffâret, bedenden hastalıkları uzaklaştırmaya da bir vesîledir.”

(S. Tirmizî)

Hicrî:   24    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

GECE İBÂDETİNİ KOLAYLAŞTIRAN HUSUSLAR

 

İmâm Gazâlî (rahimehullah) buyurdu ki: Gece uykudan kalkıp ibâdet etmeyi kolaylaştıran sebepler, maddî ve manevî olarak iki türlüdür. Maddî sebepler dört kısımdır:

1- Yemeği çok yememek. Zîrâ çok yemek, çok su içirir, o da uykuya sebep olur.

2- Gündüz kendisini -azalarını mecalsiz bırakacak şekilde- çok yormamak.

3- Kaylûle yapmak, yani gündüzün ortasında bir miktar uyumak.

4- Günah işlememeye gayret etmek. Zîrâ günah, kişi ile rahmete sebep olacak ameller arasına perde olur.

Manevî sebepler de dört kısımdır:

1- Kalbin dünya sevgisinden, kinden ve bid’atlerden selâmette olmasıdır.

2- Korkmaktır. Bir kimse kıyametin dehşetli hallerinden ve âhiret meşakkatlerinden korktuğu vakit uykusu kaçar.

3- Teheccüd namazı hakkındaki âyet-i kerîme ve hadîs-i şerîfleri öğrenerek fazîletini bilmektir.

4- Allâhü Teâlâ’ya muhabbet ve îmânda kuvvetli olmaktır.

 

HARAMLARDAN KAÇINMAK

 

İmâm-ı Rabbânî (k.s.) Hazretleri şöyle buyurmuştur:

Haramlardan kaçınmak iki kısımdır: Birinci kısım, Allâhü Teâlâ’nın haklarına taalluk eder, diğer kısım ise kulların haklarına taalluk eder. Kulların haklarına riâyet etmek, Allâh’ın haklarına riâyet etmekten daha mühimdir. Zîrâ Allâhü Teâlâ mutlak zengindir ve ‘Erhamü’r-Râhimîn’dir. Kullar ise fakir, muhtaç, cimri ve yaramazdır.

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurmuşlardır: “Kim, kardeşine malından veya ırzından dolayı zulmetmişse hiçbir dirhem veya dinarın olmadığı o gün gelmezden evvel onunla helâlleşsin. Aksi hâlde zâlimin sâlih ameli var ise yaptığı zulüm miktârınca ondan alınır, mazlûma verilir. Eğer (zâlimin) sâlih ameli  yoksa, mazlûmun günâhı alınır ve kendisine yüklenir…”

(Mektûbât-ı İmâm-ı Rabbânî, c. 1, m. 76)

Hicrî:   24    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder