28 Aralık 2020 Pazartesi

SIR EMÂNETTİR


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلْجَنَّةُ دَارُ الْأَسْخِيَاءِ. (فيض)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  جنت ، جومرتلرين يوردودر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Cennet, cömertlerin yurdudur.”

 (Münâvî, Feyzu’l-Kadîr)

Hicrî:   13    Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

SIR EMÂNETTİR

 

Hz. Câbir’den (radıyallâhü anh) rivâyet olunmuştur ki, Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) şöyle buyurmuşlardır:

“Bir adam, (birinin yanında gizlenmesini istediği) bir şey anlatıp, sonra (bunu sadece sana anlatıyorum manasına) yüzünü sağa sola çevirirse, o anlatılan şey artık ona emânettir. Anlatanın izni olmaksızın başkasına nakledilmez.

(Sünen-i Ebû Dâvud)

 

KİM DAHA CÖMERT

 

Hazret-i Ali’nin (k.v.) kardeşi Cafer-i Tayyâr’ın (r.a.) oğlu Abdullah (r.a.), bir gün hurma bahçesinin yanından geçerken bahçede çalışan köleye üç öğünlük azık getirdiklerini gördü. Bu sırada bir köpek, kölenin yanına geldi. Köle bir öğünlük azığını köpeğe verdi. Köpek hemen yedi, ikincisini de verdi. Köpek onu da yiyince üçüncüsünü de verdi.

Abdullah (r.a.) yaklaşarak seslendi: “Ey köle, niçin bir günlük yiyeceğinin hepsini kendin muhtaçken ona verdin ve kendin açlığı seçtin?” Köle şöyle cevap verdi:

“Gördüm ki köpek, uzak diyardan gelmiş, aç ve nasîbini aramaktadır. İşte bundan dolayı onu mahrum etmeyi cimrilik telakkî ettim.”

- Peki, bugün ne yiyeceksin?

- Aç kalacağım ve sabır, arkadaşım olacak.

Bunun üzerine Abdullah (r.a.), “Halk beni cömert bilir. Hâlbuki bu köle benden daha cömerttir.” dedi. Köleyi ve hurma bahçesini sâhibinden satın aldı. Köleyi azât etti. Hurma bahçesini de, içindeki bütün âletleriyle ve ağaçlarıyla ona verdi.

Abdullah’a (r.a.) dediler ki: “Sen ondan daha cömert oldun. Zîrâ onun verdiği üç öğünlük yemek, seninki ise değerli bir köle ile değerli bir hurma bahçesidir.”

Abdullah (r.a.) da onlara şöyle dedi: “O benden daha cömerttir. Zîrâ onun verdiği, sahip olduğu mülkün hepsi; benimki ise sahip olduğum şeylerin bir kısmıdır.”

Hicrî:   13   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

  SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder