قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ : إِنَّ اللهَ يُحِبُّ مَعَالِيَ الأُمُورِ وأَشْرَافَهَا وَيَكْرَهُ سَفَاسِفَهَا. (طب)
رسول الله أفندمز ( ﷺ ) بيوردولر ، " محقق الله تعالى ، إشلريك يوجه وشرفلى ( دين و شريعته اويغون ) اولانلرينى سور و آلجق اولانلرينى جركين كورور . "
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Muhakkak Allâhü Teâlâ, işlerin yüce ve şerefli (din ve şerîate uygun) olanlarını sever ve alçak olanlarını çirkin görür.”
(Taberânî, el-Mu’cemu’l-Kebîr)
Hicrî: 27 Rebiulahir 1442 Fazilet Takvim
KİŞİNİN KIYMETİ HİMMETİNE GÖREDİR
Himmet, kalbin bütün ruhânî kuvvetleriyle, Hak tarafına veya diğer bir gâyeye yönelmesi ve onu kastetmesi, yani azmetmesi demektir.
Her kimin himmeti, Allâhü Teâlâ’nın bildirdiği ebedî saâdete ermek için olursa, kavuşacağı mükâfât Allâhü Teâlâ’nın rızâsıdır. Her kimin de himmeti sivrisineğin kanadı kadar pek âdî olan dünya için olursa onun mükâfâtı niyet ettiği şey olur. Çünkü insan, gayretiyle ancak çalıştığına nâil olur. Allâh’ın fazlına da ancak onu arayanlar yahut Allâh’ın seçtiği kullar kavuşur. Öyleyse sen gayretinin karşılığını alabileceğin hususlara çalış, neticesi hüsran olan işler peşinde koşmaktan vazgeç.
Ebu’l-Hasen Şeybânî (rah.) dedi ki: Bazı hikmet sâhiplerine: “Falan kimsenin himmeti yüce şeyler içindir.” dedim, “Öyleyse o kimse cennetin aşağı mertebelerine bile razı gelmez.” dediler.
Nitekim âyet-i celîlede (meâlen): “Hayır yarışlarında tâ öne geçip kazananlar(a gelince:) Onlar (orada da) öncüdürler. İşte onlar (Allâh’a) en çok yaklaştırılmış olanlardır. Naîm cennetlerinde(dirler)” (Vâkıa Sûresi, âyet 10-12) buyuruldu.
Dâvûd-i Tâî (rah.): Her insan ancak çalıştığına kavuşur. Hayır için çalışan hayır, şer için çalışan şer elde eder.
Mâlik bin Dînâr (rah.): Ebrârın (Allah dostlarının) kalplerinden hayırlı, güzel ameller taşar. Facirlerin (günahkârların) kalplerinden de günahlar taşar. Allâhü Teâlâ, muhakkak himmetlerinizi görmektedir. Allah size rahmet etsin, himmetlerinizin neye olduğuna iyi bakın.
Yezîd er-Rakkâşî (rah.): Ebrârın himmetleri, kendilerini güzel ahlâka, ihsâna, rızâ-yı ilâhiye ulaştırır. Seni hayra ulaştıran bir himmet, hayır olarak sana yeter.
Amel eden herkesin kıymeti, himmetine göredir.
Ebû Abdullah Kuraşî: Kimin himmeti dünya olursa, onun kıymeti sineğin kanadından daha azdır. Himmeti Allah’ın rızâsı olanın, asâlet ve şerefi için hiçbir mertebe tayin olunamaz.
”Hicrî: 27 Rebiulahir 1442 Fazilet Takvim
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder