29 Aralık 2020 Salı

ÇEKİLMEZ ADAM KİMDİR?


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلدُّعَاءُ مُخُّ الْعِبَادَةِ. (ت)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  دعا ، عبادتك أؤزودر  . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Duâ, ibâdetin özüdür.”

(Sünen-i Tirmizî)

Hicrî:   14    Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

ÇEKİLMEZ ADAM KİMDİR?

 

Kişinin, seviliyorken insanlara muhtaç olması, kendisine düşman oldukları zaman, onlara muhtaç olmamasından daha iyidir. İnsanların bir kişiye düşman olmasının sebebi, geçimsiz olmak ve ahlâksızlıktır. Zîrâ geçimsiz kimse, aile ve komşularını usandırır, arkadaşları bu adamı çekilmez bulurlar. İş, bu raddeye gelince de artık ondan kurtulmanın yollarını ararlar, helâkı için beddua ederler.

Bir kimse iki sebepten dolayı çekilmez hâle gelir:

1.         Kişinin, Allâhü Teâlâ’nın yasakladığı şeyleri; günahları işleyip durması. Çünkü Allâhü Teâlâ’nın haram kıldıklarını işlerse, Allâhü Teâlâ o kimseye buğzeder. Allâh’ın buğzettiğine melekler de buğzeder. Sonra yeryüzünde halkın kalbine bu adama karşı buğz hissi yerleştirilir. Her kim onu görse buğzeder ve yanında kalmak istemez.

2.         İnsanların çirkin gördükleri huyları işleyip durmaktır. Böyle adamı, hiçbir insan sevmez.

Ahmed bin Hanbel Hazretleri, bir adamın sünnet-i seniyyeye uymayan bir iş yaptığını görünce bu bid‘ati sebebiyle o adama buğzederdi. Ama halk, bir adamda gördükleri, hoşlarına giden bir huy sebebiyle onu sever yahut hoşlarına gitmeyen bir fiil sebebiyle ona düşman olur.

Akıllı kişi, insanları rahatsız edecek kötü huylardan uzak durmalı ve onların saygı ve sevgi duymalarına vesile olacak güzel huylara sahip olmalıdır.

İnsanların muhabbetini en ziyade celbeden şey: Dünya malından sahip olduğu şeylerden, insanlara cömertçe vermek ve onlardan gelen eziyetlere tahammül etmektir.

Bir kimse, biri kendisini seven, diğeri de kendisine buğzeden iki toplulukla karşılaşsa, sonra buğzeden topluluğa iyilikte bulunsa, dostu olanlara da kötülük yapsa, daha sonra da başına gelen bir sıkıntıdan dolayı bu iki topluluğa muhtaç olsa kötülük ettiği dostları ona yardım etmez, aleyhinde olur. Buna karşılık kendisine buğzeden ama iyilik ettiği topluluk ise ona yardım eder, aleyhinde bulunmaz.

Hicrî:   14   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

  SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder