20 Aralık 2020 Pazar

ÂLİM, İNSANLARI İDÂRE ETMEYİ BİLMELİ


 

قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  جَالِسُوا الْكُبَرَاءَ وسَائِلُوا الْعُلَمَاءَ وخَالِطُوا الْحُكَمَاءَ. (طب)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  بيوكلريك ( أهل الله يك ) مجلسنده بولونون ، عالملره سورون و حكمتلى ظاتلرله برابر اولون   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Büyüklerin (ehlüllâhın) meclisinde bulunun, âlimlere sorun ve hikmetli zâtlarla beraber olun.”

(Taberânî, el-Mu’cemü’l-Kebîr)

Hicrî:   04    Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

ÂLİM, İNSANLARI İDÂRE ETMEYİ BİLMELİ

 

Yûsuf bin Hâlid Semtî, Basra’dan Kûfe’ye gelerek İmâm-ı Âzam Hazretlerinden ilim öğrendi. Basra’ya dönmek istediğinde İmâm-ı Âzam Hazretleri (rahmetullâhi aleyh) ona:

“Sen, bir takım âlimlere tâbi olan bir topluluğa gidiyorsun. Basra’ya varınca kürsî üzerine çıkıp, ders halkası toplamakta ve ‘İmâm-ı Âzam şunları, bunları söyledi.’ demekte acele etme. Zîrâ böyle yaparsan seni mescidin kapısına koyarlar.” buyurarak nasıl hareket etmesi lâzım geldiğini beyân etti.

Lâkin Yûsuf Semtî, Basra’ya varıp ona buna itirâz etti ve hemen kürsüye çıkarak: “Ebû Hanîfe şunları, bunları söyledi.” demeye başlayınca onu mescidden dışarı attılar.

İmâm Züfer’in gelmesine kadar Ebû Hanîfe Hazretlerinin ismi Basra’da anılmadı. İmâm Züfer, Basra’ya varınca bir müddet, mescidde, ileri gelen kimselerin yanına oturdu. Onların meclislerine iştirak etti. Fıkıhta aslî ve mühim meseleleri bırakıp teferruât ile fazlaca meşgul olduklarını anladı. Bir mesele olduğunda Ebû Hanîfe’nin kavli olduğunu bildirmeden meselenin esâsını delilleri ile îzâh ederdi. Sonra ‘İşte burada şu bildiğimizden daha güzel bir kavil vardır’ demeye ve o hüküm ile amel etmeye başladılar. Kalbleri, her beyân ettiğini güzel görmeye başlayınca İmâm Züfer:

“İşte bunlar Ebû Hanîfe’nin söyledikleridir.” dedi. Onlar da: “Kim söylerse söylesin bununla amel ederiz.” dediler.

Âlim, siyâseti; insanları idâre etmeyi bilmezse ilmini yayamaz ve halk ondan istifâde edemez. Eğer Yûsuf Semtî de İmâm-ı Âzam Hazretlerinin tavsiyesini dinlese idi, öyle eziyete maruz kalmazdı.

 

MUTFAĞIMIZ: Kereviz Salatası (5-6 kişilik)

 

Malzemeler: Taze yaprakları ile beraber 2-3 adet kereviz, 1,5 su bardağı yoğurt, 3 diş sarımsak, 1 adet limon, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, 1 çay kaşığı tuz, 1 çay bardağı dövülmüş ceviz içi, yarım demet dereotu veya maydanoz.

Yapılışı: Yoğurt, ince kıyılmış kereviz yaprakları, ezilmiş sarımsak, tuz, limon suyu, zeytinyağı ve ceviz içi iyice karıştırılır. Kerevizler soyulur ve yoğurtlu karışımın içine rendelenip üzeri, dereotu veya maydanoz ile süslenir.

Hicrî:   04   Cemâziyelevvel     1442    Fazilet Takvim

 

 

  SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder