2 Aralık 2020 Çarşamba

HER İŞİNDE TEDBİRLİ OLMALI


قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ :  اَلتُّؤَدَةُ فِي كُلِّ شَيْءٍ خَيْرٌ إِلَّا فِي عَمَلِ الْآخِرَةِ. (ك)

رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر  ، "  آخرت إيشى مستثنى ، هر إشده ياواش و تدبرلى داورانمق خيرليدر   . "

Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: "Âhiret işi müstesna, her işte yavaş ve tedbirli davranmak hayırlıdır.”

(Hâkim, el-Müstedrek)

Hicrî:   17    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

HER İŞİNDE TEDBİRLİ OLMALI

 

Dînimiz, bize çalışmayı farz kıldığı gibi tevekkülü de emretmiştir. Bunların ikisi de vazîfelerimizdendir. Çalışmayı terk edersek maîşetimiz, tevekkülü bırakırsak îmânımız sarsılır. Her şeyin Allâh’ın takdîri ile meydana geldiğine inanan bir müminin sanat veya zirâatla uğraşması, tevekküle aykırı değildir. Üzerine düşeni yapar, geri kalanı Allah’tan bekler. İşi olursa, “Rabbimizin tevfîki ve ihsânıdır” deyip şükreder. Teşebbüsü müspet netîce vermez; yaptığı olmaz, diktiği yetişmezse, “Allâh’ın takdîri böyle imiş” deyip sabreder.

Hazret-i Enes (r.a.) diyor ki: Deveye binmiş bir adam, Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e geldi: “Ey Allâh’ın Resûlü, devemi bağlayıp da mı tevekkül edeyim, yoksa bağlamadan mı tevekkül edeyim?” dedi. Resûlullah Efendimiz (s.a.v.), “(Devenin ayağını) bağlaman tevekküle zıt değildir. Onu bağlamanda tedbirli olmak ile beraber, Hazret-i Allâh’a itimat etmek vardır.” buyurarak ihmâle asla müsâade etmemiş, ona, tedbirini aldıktan sonra tevekkül etmesini tavsiye etmiştir.

Avf bin Mâlik’den (r.a.): Peygamber Efendimiz (s.a.v.) iki kişi arasında hüküm verdi. Kendisi aleyhine hüküm verilen şahıs dönüp gittiği sırada “Hasbiyallahü ve ni’mel vekil.” dedi. Bu sözü ile davalı olduğu kişinin kendisinden haksız bir şekilde mal aldığına işaret etmek istedi. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v.) “Muhakkak Hazret-i Allah aczi (işlerinde tedbirsiz olmayı ve işini noksan yapmayı) kötülemiştir. Lakin sana işlerinde tedbirli ve ihtiyatlı olmanı tavsiye ederim. İhtiyat ve tedbirine rağmen bir işin üstesinden gelemezsen o zaman Hasbiyallahü ve ni’mel vekil dersin.” buyurdular.

Hâsılı Hazret-i Allah, bir kulunun işini noksan yapmasına razı değildir. Lakin uyanık olmayı ve ihtiyatı medhetmiştir. Kişi işlerinde tedbiri elden bırakmamalı ve ondan sonra ‘Hasbiyallahü ve ni’mel vekil’ demelidir.

(Mirkâtü’l-Mefâtih Şerh-u Mişkâtü’l Mesâbih)

Hicrî:   17    Rebiulahir     1442    Fazilet Takvim

 

 

    SİTEDEKİ KONU BAŞLIKLARINI GÖRMEK İÇİN TIKLAYINIZ"

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder