26 Kasım 2019 Salı

KABİR VE DEFİN



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: مَا عَلَى أَحَدِكُمْ إِذَا أَرَادَ أَنْ يَتَصَدَّقَ لِلّٰهِ صَدَقَةً تَطَوُّعًا أَنْ يَجْعَلَهَا عَنْ وَالِدَيْهِ إِذَا كَانَا مُسْلِمَيْنِ فَيَكُونُ لِوَالِدَيْهِ أَجْرُهَا وَلَهُ مِثْلُ أُجُورِهِمَا بَعْدَ أَنْ لَا يَنْقُصَ مِنْ أُجُورِهِمَا شَيْئًا. (فيض)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  سزدن برينز الله إيجن نافله بر صدقه ورمك إسته ديكنده ، بونى مسلمان اولدقلرى تقديرده آناسى و باباسى نيتنه ورمش اولسه نه لازم كلر ! بويلجه بو صدقه لريك ثوابى آنا و باباسنيك اولور و اونلريك أجلرندن بر شى أكسلمكسزيك بر مثل أجر ده كندسنيك اولور  . "
Resûlullah Efendimiz (s.a.v.) buyurdular: “Sizden biriniz Allah için nâfile bir sadaka vermek istediğinde, bunu müslüman oldukları takdirde anası ve babası niyetine vermiş olsa ne lazım gelir! Böylece bu sadakanın sevâbı ana ve babasının olur ve onların ecirlerinden bir şey eksilmeksizin bir misli ecir de kendisinin olur.” 
(Feyzü’l-Kadîr)
Hicrî:   26   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 

KABİR VE DEFİN

 
Cenâze namazı kılındıktan sonra, tabutun dört kolundan tutup götürmek sünnettir. Önce ön tarafından sağ omuza, sonra ayak tarafından sağ omuza, sonra ön taraftan sol omuza, daha sonra ayak tarafından sol omuza alarak her tarafından onar adım taşımalıdır. Taşıyanlar süratle ve sallamadan götürürler. Cenâzeyi takip ederken yüksek sesle zikir yapmak, mezarlıkta cenâze yere konulmadan oturmak mekruhtur. Kabir en az yarım adam boyu derinlikte ve cenâzenin rahatça girebileceği genişlikte kazılmalıdır. Daha derin kazılması daha iyidir. Kabrin kazılması tamamlanınca yer sert ise lahit yapılır. Yani kabrin kıble tarafı, cenâzenin sığabileceği kadar oyulur ve cenâze oraya konulur. Cenâze kabre, kıble tarafından indirilir. Kabre koyan kimse, cenâzeyi sağ tarafı üzerine yatırarak yüzünü kıbleye çevirir.
Kabre yerleştirilirken de, “Bismillâhi ve alâ milleti Rasûlillâh” der. Kefenin baş ve ayak tarafındaki bağlar çözülür. Lahdin içindeki cenâzenin üzerine toprak dökülmemesi için kerpiç, tahta veya benzeri şeyler konulur. Kabrin üzeri kabirden çıkan toprakla doldurulur. Ve bir karış kadar yükseltilir, deve hörgücü gibi yapılır. Uzunca veya dört köşe yapılmaz.
Kabir sahibinin eseri kaybolmaması için taşlarına yazı yazmakta beis yoktur. Cenâzeyi ev içine defnetmek mekruhtur. Ev içine defnedilmek peygamberlere mahsustur.
Cenâze sahiplerine tâziye yani başsağlığı dilemek üç gündür. Üç günden sonra tâziye mekruhtur.
Ölen kimsenin rûhu için Kelime-i Tevhîd ve Kur’ân-ı Kerîm hatimleri yaptırılıp rûhuna hediye edilmelidir. Bu ve benzeri hatimlerde ölü için çok büyük ecir, sevap ve fâide vardır. Yine ölünün rûhu için sadaka verip hayırlar yapılmalı, fakirlere yardım ve ikrâmda bulunulmalıdır. 
(Muhtasar İlmihal, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   26   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder