1 Kasım 2019 Cuma

ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN SEVDİĞİ İKİ AHLÂK



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: وَالَّذِي نَفْسِي بِيَدِهِ مَا جُمِعَ شَيْءٌ إِلَى شَيْءٍ أَفْضَلُ مِنْ عِلْمٍ إِلَى حِلْمٍ. (طص)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  نفسم قدرتنده اولان الله تعالى يه يمين أدرمكى علم إيله هلميك برلشمسندن دها فضيلتلى هجبر شى بر شيئ برلشترلممشدر    ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Nefsim kudretinde olan Allâhü Teâlâ’ya yemin ederim ki ilim ile hilmin birleşmesinden daha fazîletli hiçbir şey bir şeye birleştirilmemiştir.” 
(Taberânî, el-Mu'cemu's-Sağîr)
Hicrî:   03   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 


ALLÂHÜ TEÂLÂ’NIN SEVDİĞİ İKİ AHLÂK

 
Zâri’ (radıyallahü anh) Mekke’nin fethinden sonra Abdülkays heyeti ile Bahreyn’den Medîne-i Münevvere’ye gelenlerden idi. O şöyle anlattı:
“Biz, Medîne-i Münevvere’ye vardığımız zaman bineklerimizden hemen inip Peygamber Efendimizin (sallallâhü aleyhi ve sellem) ellerini ve ayaklarını öpmeye koştuk. Münziru’l-Eşec (r.a.) ise bineğinden inince evvela (oradaki) evine giderek güzel elbiselerini giyindi, sonra Peygamber Efendimize (sallallâhü aleyhi ve sellem) geldi. Peygamberimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem) ona:
“Muhakkak sende iki ahlâk vardır ki bunları Allâhü Teâlâ sever, (bu iki ahlâk) hilim (yumuşak huyluluk) ve teenni (ağır başlılık)tır.” buyurdu.
Münziru’l-Eşec (radıyallâhü anh): “Yâ Resûlallah, ben mi bu iki ahlâk ile ahlâklandım yoksa Allâhü Teâlâ mı beni bu ahlâklar üzerine halk etti?” diye sordu.
Peygamber Efendimiz (sallallâhü aleyhi ve sellem):
“Allâhü Teâlâ seni bu iki ahlâk üzere halk etti.” buyurdu. Münziru’l-Eşec de (r. anh):
“Beni, Allah ve Rasûlü’nün sevdiği iki ahlâk üzere yaratan Allâhü Teâlâ’ya hamd olsun.” dedi. (Avnü’l-Ma’bûd)
 
HİZMETİN KARŞILIĞI
 
Bayezid-i Bestamî Hazretlerinin bulunduğu bir ziyafette yemekten sonra herkesin önüne leğen ve ibrik getirildi. Fakat Bayezid-i Bestamî Hazretleri (k.s.) bir ihtiyara ibrik ve leğen getirilmediğini görünce derhal bir leğen ve ibrik getirip ihtiyarın ellerine su döktü. Bir taraftan da:
“Efendi! Sen gençliğinde kimseye, hususiyle ihtiyarlara hizmet etmemiş miydin ki şimdi sana da kimse hizmet etmiyor!” deyince ihtiyar şöyle dedi:
“Bilakis, pek çok hizmet ettim: İşte bu hizmetlerimin karşılığıdır ki, sizin gibi yüce bir zât ellerime su döküyor!...”
Hicrî:   03   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder