2 Kasım 2019 Cumartesi

HAZRET-İ ÂDEM ALEYHİSSELÂM



قَالَ رَسُولُ اللهِ صَلَّى اللهُ عَلَيْهِ وَسَلَّمَ: أَوَّلُ الرُّسُلِ آدَمُ وَآخِرُهُمْ مُحَمَّدٌ. (كنز)
رسول الله  أفندمز  ( ﷺ )  بيوردولر   ،:  "  بيغمبرلريك أولى آدم ( عليه السلام ) ، آخرى ده محمد ( صلى الله عليه وسلم ) ، در   ."
Resûlullah Efendimiz sallallâhü aleyhi ve sellem buyurdular: “Peygamberlerin evveli Âdem (Aleyhisselâm), âhiri de Muhammed (sallallâhü aleyhi ve sellem)’dir.” 
(Kenzü’l-Ummâl)
Hicrî:   04   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 


HAZRET-İ ÂDEM ALEYHİSSELÂM

 
Bütün insanların babası ve ilk peygamber Âdem Aleyhisselâm’dır. Allâhü Teâlâ bu âlemi yoktan var etmiş, sonra da yeryüzünde insan cinsinin ilk babası olmak üzere Hazret-i Âdem’in cesedini topraktan yaratıp ona ruh vermiş, ilim ile diğer mahlûkâttan imtiyazlı kılmış ve ona eş olması için de onun bir cüzünden Hazret-i Havva’yı yaratmıştır.
Bütün melekler, Allâhü Teâlâ’nın emriyle Hazret-i Âdem’e secde etmiştir. Yalnız meleklerin arasında yaşayan ve esasen cinlerden olan İblis (Şeytan), kibirlenip Hazret-i Âdem’den daha hayırlı olduğunu iddia ederek secde etmemiş, bu sebeple melekler arasından kovulmuştur.
Allâhü Teâlâ, Hazret-i Âdem ile Hazret-i Havva’ya cennette bulunan bir ağacın meyvesini yememelerini emretmişti. Şeytan, bir yolunu bularak onlara vesvese vermiş, “Bu meyveden yerseniz cennette ebedî olarak kalırsınız!” diye yalan yere yemin edince Hz. Âdem ile Hz. Havva, Allâhü Teâlâ’nın ‘yemeyiniz’ emrini unutarak o meyveden yemişler, bunun üzerine cennetten yeryüzüne indirilmişlerdir. Âdem Aleyhisselâm Serendip adasına (Sri Lanka), Hz. Havva da Cidde’ye indirilmiş, bilâhare Mekke-i Mükerreme civarında Arafat’ta buluşmuşlardır.
Hazret-i Âdem ile Hazret-i Havva derhal pişman olup tevbe ve istiğfar ettiler. Hak Teâlâ tevbelerini kabul etti, Hazret-i Âdem’i nesline peygamber tâyin etti ve kendisine 10 sahîfelik bir kitap ihsan buyurdu. Âdem Aleyhisselâm bin sene veya dokuz yüz otuz sene yaşamış, vefat edince Serendip adasına veya Mekke-i Mükerreme’de bulunan Ebû Kubeys Dağı’na defnedilmiştir.
 
BİR İLİMİZ: AFYONKARAHİSAR’IN ADI
 
“Karahisar” kelimesi “Karakale” manasına gelir. Şehirde bazalt ve trakit kayalar üzerine kurulmuş bir kale vardır.
Afyon ziraati sebebiyle de Afyonkarahisar denmiştir. 
(1974-Fazilet Takvimi)
Hicrî:   04   Rebiulevvel   1441  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder