6 Kasım 2018 Salı

TÂBİÎNDEN URVE BİN ZÜBEYR’İN (RAH.) OĞULLARINA NASÎHATİ




قَالَ اللهُ تَعَالَى: تَتَجَافَى جُنُوبُهُمْ عَنِ الْمَضَاجِعِ يَدْعُونَ رَبَّهُمْ خَوْفًا وَطَمَعًا وَمِمَّا رَزَقْنَاهُمْ يُنْفِقُونَ. (سورة  السجدة،  ۱٦)
الله تعالى شويلع بيوردى ( مآلاً ) : " ( او مؤمنلر ) يانلارى ياطقلرندان اوزاقلاشر ( كجه قالقار و نافله ناماز قلارلر ). قورقى و اؤميد إجنده رابلرينه دعاء أدرلر و ( اونلر ) كنديلرينه ورديكمز رزقلاردان حيرا حارجارلر ."
Allâhü Teâlâ şöyle buyurdu (meâlen): “(O mü’minler) Yanları yataklarından uzaklaşır (gece kalkar ve nafile namaz kılarlar), korku ve ümid içinde Rablarına duâ ederler ve (onlar) kendilerine verdiğimiz rızıklardan hayra harcarlar.
(Secde Sûresi, âyet 16)
Hicrî:   28   Safer   1440  Fazilet Takvimi 

TÂBİÎNDEN URVE BİN ZÜBEYR’İN (RAH.) OĞULLARINA NASÎHATİ


Ey oğullarım! İlim öğreniniz ve ilmin hakkını veriniz. Çünkü siz, her ne kadar kavminizin en küçükleri olsanız bile ilminiz sebebiyle Allâhü Teâlâ’nın sizleri onların en büyükleri kılması ümit olunur.
Vâh ne yazık ki dünyada câhil bir ihtiyardan daha fenâsı var mıdır!
Ey oğullarım! Kavminizin büyüklerine nasıl her şeyin en güzelini hediye ediyor ve kötüsünü vermekten utanıyorsanız, Rabbinize arzettiğiniz sadakalarınız, mallarınızın en iyisinden olsun. Çünkü Allâhü Teâlâ yücelerin en yücesi ve cömertlerin en cömerdidir. Kendisine (her şeyin en güzeli)  seçilerek verilecek olan ancak O’dur.
Ey oğullarım! İnsanlar nazarında kötü biri olarak tanınsa bile bir adamın hayırlı bir fiil işlediğini görürseniz ondan hayır umun. Çünkü onda, yaptığı hayrın devamı da vardır.
İnsanlar nazarında hayırlı biri olarak tanınsa bile bir adamın haddini aşan kötü, çirkin bir fiil işlediğini görürseniz onu yaptığı kötülükten vazgeçirin. Çünkü onda, yaptığı çirkin fiilin devamı da vardır.
Şunu da bilin ki her iyilik başka bir iyiliğe sebep olur. Her kötülük de diğer kötülüklere sebep olur.
Ey oğullarım! Konuştuğunuz kelimeler güzel ve yüzünüz güleç olsun. Böyle yaparsanız insanlara, kendilerine hediyeler sarfeden, ihsanda bulunan kimselerden daha sevimli olursunuz.”

SAFERU’L-HAYR

Bu hayırlı ayın son çarşamba gecesi veya günü, semâvî ve arzî âfetlerden muhâfaza olunmak için iki rek‘at namaz kılınır.
Her rek‘atte 1 Fâtiha, 11 İhlâs-ı şerîf okunur. Namazdan sonra da, en az 11 İstiğfâr ve 11 Salât-ı Münciye okunup duâ edilir.
(Duâ ve İbâdetler, Fazilet Neşriyat)
Hicrî:   28   Safer   1440  Fazilet Takvimi 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder